Pozitivan primjer poštovanja prema zanemarenom zanimanju: Mlada Orahovčanka dobila je posao odmah nakon završetka trgovačke škole

U današnje vrijeme je potpuno nezasluženo zanemareno zanimanje trgovac ili prodavač. Na mjestima na kojima bi trebala raditi školovana struka rade svi, jer trgovačkim lancima je uglavnom važna završena minimalno trogodišnja škola pa tako u trgovinama rade mesari, frizeri, CBC operateri, strojari, a ponajmanje školovani trgovci odnosno prodavači. Zato je ova priča posebna i hvalevrijedna.

Naime, mlada 18-godišnja Andreja Posavac je ovoga ljeta završila trgovačku školu u Orahovici i odmah nakon završetka škole dobila posao u struci, točnije na mjestu gdje je obavljala praktičnu nastavu, u velikoj trgovini jednog trgovačkog lanca u Orahovici koji su prepoznali njen trud i kvalitetu te kao domaćem obrazovanom kadru dali prigodu.

– Andrea je bila kod nas na praktičnoj nastavi trgovačke škole sve 3 godine. Izuzetno je marljiva i vrijedna i radnik kakav svakoj prodavaonici treba. Odmah po završetku školske godine kao maturantu 2019. godine, ponudili smo joj ugovor. Prošla je sve odjele u filijali i najbolje se osjeća na odjelu delikatesa gdje ju imamo u planu školovati i dalje jer pokazuje potencijal –kaže voditeljica prodavaonice u Orahovici Andreja Šramek te dodaje još jedan od ciljeva ove priče.

– Prije svega riječ je o domaćoj djevojci koja zapošljavanjem ovdje, ostaje u svom gradu, što za mali grad kao Orahovica i Slavoniju puno znači. Kada imaš kvalitetan kadar i sigurnost za budućnost u poslu, a uz to pomogneš da se spriječi dodatno iseljavanje mladih ljudi, jednostavno i sam imaš veliko zadovoljstvo i sreću u sebi – zaključila je Šramek.

Andreja Posavac i voditeljica Andreja Šramek

Andreja Posavac naravno, bila je presretna što je odmah nakon završetka škole dobila prigodu.

– Oduvijek me zanimanje prodavač privlačilo jer je riječ o dinamičnom i zanimljivom poslu. Upoznaš puno novih ljudi, a naučiš puno o međuljudskim odnosima. Ovu trgovinu sam izabrala iz razloga što je jedina velika trgovina u Orahovici, a ja sam se htjela okušati isključivo u takvim trgovinama obzirom da je u njima prilika za puno više naučiti i napredovati nego u manjim. Kada sam prvi puta došla na praksu, nisam znala što očekivati, ali svi su me sjajno primili od voditeljice do kolegica i kolega s posla i bilo je uživanje biti ovdje na praksi – započela je Andreja te nastavila koliko joj je sreće donio posao odmah nakon škole, a doista ga je više nego zaslužila jer je sve tri godine prošla s odličnim uspjehom za što je i nagrađena od strane škole.

– Znam da danas prodavači teško nalaze posao. Ja sam se tijekom školovanja jako trudila, učila i stalno željela naučiti nešto novo. Na praktičnoj nastavi sam davala sve od sebe jer nisam željela iznevjeriti svu dobrotu i prijateljstvo koje mi je pruženo. Danas ne mogu biti sretnija, ali imam svoje ciljeve i dalje. Naime, moj veliki uzor mi je upravo šefica Andreja Šramek jer je ona primjer kako se šef odnosi prema radniku. Ona je nama prije svega prijatelj, pomaže gdje god zapne i zato i želim jednog dana biti takva. Želja mi je dalje se usavršavati, ako sve bude dobro, voljela bih nastaviti sa školom pa i studijem. No, za sada uživam i posvećujem se svom poslu i doista od srca hvala Sparu na pruženoj prilici – kaže Andreja.

– Žao mi je što su danas školovani prodavači u drugom planu, to se ne smije događati. Evo, moje prijateljice i prijatelji iz škole ili sjede kod kuće ili tragaju za bilo kakvim drugim poslom, a na mjestima gdje bi oni trebali biti su neki drugi smjerovi. Ne podcjenjujem niti jedan smjer, ali svatko bi trebao raditi svoje, ono za što se odlučio školovati – zaključila je Andreja. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content