Predstavljena monografija povodom 120 godina djelovanja Crvenog križa u Virovitici

U povodu obilježavanja 120 godina djelovanja Crvenog križa u Virovitici, jučer (četvrtak) je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica održano predstavljanje monografije „Stoljetna humanost na djelu – Crveni križ u Virovitici“.

Mnoštvo uzvanika pozdravile su ravnateljica virovitičke Gradske knjižnice i čitaonice Višnja Romaj i predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Virovitica Margareta Ptiček, koja je i pozvala gradonačelnika grada Virovitice Ivicu Kirina da se posjetiteljima obrati s par riječi.

20191212 185417 Custom

– U ovoj prigodi 120. obljetnice, moram reći jednu stvar, kao čovjek. Tko su volonteri, tko su humanisti? To su ljudi koji su prihvatili izazov od Boga i prihvatili ulogu koju im je svijet namijenio. Na svijetu hodaju dvije vrste ljudi, oni kojima je dano da pomažu i oni kojima je određeno da im se pomaže. Kada razmišljate o slobodi svoga vremena, o tome da li želite pomoći i nešto napraviti, uvijek razmišljajte u kojoj skupini želite biti. Čestitam svima vama volonterima, svima onima koji su danonoćno radili, svim ljudima koji su proveli svoje vrijeme da bi pomogli drugima – rekao je I. Kirin te istaknuo kako je jedna od najznačajnih uloga Crvenog križa Virovitica pomaganje građanima treće dobi.

20191212 180841 Custom

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Virovitica Željka Grahovac na dolasku i uveličavanju ove prigode zahvalila se prisutnima, među kojima su osim gradonačelnika Ivice Kirina, bili i voditelj Službe za zdravstvene i socijalne djelatnosti Hrvatskog Crvenog križa Šani Samardžić, voditeljica Službe za zaštitu migranata Hrvatskog Crvenog križa Selma Ilić, zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Virovitičko-podravske županije Melita Sirovica, potpredsjednica Gradskog društva Crvenog križa Virovitica Sanja Kirin te predsjednik Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije Đuro Brataljenović.

Uz njih, na dugogodišnjoj podršci se zahvalila i mnogim ostalim predstavnicima Gradskih društava Crvenog križa, članovima odbora i skupština, bivšim ravnateljima društava, predstavnicima općina ali i bliskim suradnicima, volonterima te članovima obitelji navedenih u monografiji.

20191212 181302 Custom

– Najvrijednije što možemo dati jedni drugima je vrijeme. Ovo je knjiga o ljudima koji su nesebično darovali svoje vrijeme da bi pomogli ljudima u nevolji, da bi ublažili ljudsku patnju. Ovo je knjiga o ljudima kojima je humanost bila sastavni dio njih i njihovih života – istaknula je Ž. Grahovac te predstavila autore monografije Dubravku Sabolić i Stanislava Artukovića te recenzenticu Zlatu Živaković-Kerže koji su okupljenima rekli nešto više o nastanku i sadržaju same monografije.

Za kraj večeri, zaposlenici virovitičkog Gradskog društva Crvenog križa okupljeni u zbor izveli su, i pritom izmamili osmijehe i pljesak, himnu Crvenog križa „Neka cijeli ovaj svijet“ iz mjuzikla „Jalta, Jalta“. (www.icv.hr, ea)

[g-gallery gid=”568913″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content