PREKINUT ŠTRAJK PROSVJETARA Kompromis Vlade i sindikata: Koeficijenti rastu do 6 posto u tri koraka

Danas (ponedjeljak) su okončani pregovori, postignut je kvalitetan kompromis koji omogućuje prekid štrajka od sutra ujutro, rekao je premijer Andrej Plenković danas u 16.20 sati nakon sastanka s predstavnicima sindikata iz obrazovanja koji štrajkaju više tjedana, piše Večernji.hr.

– Od sutra je štrajk zaustavljen – rekao je čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec u zajedničkoj izjavi u zgradi Vlade nakon sastanka. Plenković je rekao da su, nakon što su štrajkaši odbili raniju ponudu Vlade, “shvatili da je od postotnih bodova važnije dostojanstvo”.

Stoga su postigli dogovor o sustavu 3+1+2: prvo od 1. prosinca ove godine, za plaću koja ide u siječnju i iz proračuna za 2020., ide povećanje za 3 posto kroz povećanje koeficijenta. Drugo povećanje za 1 posto bit će 1. lipnja, tako će u 2020. proračunskoj godini doći do povećanja od četiri postotna boda. Dodatnih 2 posto će biti isplaćeno od 1. siječnja 2021., rekao je Plenković.

Rekao je da će štrajk biti plaćen, ali da je fer da nadoknada ne bude. Novinari su Plenkovića pitali je li ministrica obrazovanja Blaženka Divjak sigurna u Vladi.

– Svaki ministar želi da mu u resoru bude bolje, a ja želim da u Hrvatskoj ukupno bude bolje – rekao je Plenković.

Plenković je opet iskoristio priliku da uputi kritiku ranijoj SDP-ovoj vladi zbog odnosa prema prosvjetarima. Ponovio je sve što je njegova Vlada nudila štrajkašima te rekao da je ukupno povećanje plaća u državnom i javnom sektoru u mandatu ove vlade 18,3 posto.

– To je postignuće i konzistentna politika povećanja plaća ove Vlade – rekao je Plenković. – Ovo što je danas na stolu je kompromis. Najvažnije je da apsolutno dođe do kraja štrajka i da škole normalno funkcioniraju od sutra, da nastavnici rade postao za koji su obrazovani i da se stvar pod hitno vrati pod okvir uobičajenog funkcioniranja sustava – rekao je Plenković.

Čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je da su postigli konačni cilj koji su postavili na početku. – Tijela sindikata su danas mirno mogla donijeti i prihvatiti takvu ponudu – rekao je Mihalinec. Rekao je da će nenastavno osoblje imati jednake dodatke kao i nastavno osoblje kroz koeficijente.

– Posebno smo uredili da najniže plaćena radna mjesta još imaju jedan mali dodatni postotak i ujednačenje njihovih koeficijenata – rekao je Mihalinec. – Od sutra je štrajk zaustavljen. Sutra se učenici, nastavnici učitelji, odgajatelji, tete kuharice…, svi vraćaju na svoja radna mjesta i redovno odrađuju svoj posao. Mi imamo apsolutno povjerenje u Vladu i predsjednika Vlade da će na sjednici u četvrtak donijeti uredbu onako kako smo dogovorili i nimalo ne sumnjamo da će se to dogoditi – rekao je Mihalinec, zahvalivši se svima koji su imali strpljenja i dali im podršku.

Plenković je, odgovarajući na pitanje novinara o tome gdje su našli sredstva za povećanje, rekao da izlaze u susret koliko mogu te da je Vlada najprije prijatelj poreznih obveznika jer “ne zadužuje državu kao neki ranije”. Plenković je rekao da postoje dva žanra vlada – one koje smanjuju i one koje povećavaju plaće, a njegova, naravno, spada u potonje. Kazao je da je njegova Vlada povećala plaće privatnom, državnom i javnom sektoru, da su povećali i minimalnu i prosječnu plaću, te mirovine.

Mihalinec je rekao da je izuzetno važno reći da su se u ovom trenutku složili da se ovo rješenje može donijeti danas samo na ovakav način. Nenastavno osoblje dobit će iznose kao nastavnici, samo ne kroz koeficijent, rekao je odgovarajući na pitanje novinara, naglasivši da su svi jednako vrijedni.

– Svi imaju svoj ponos i dostojanstvo i imaju i tako riješen status – rekao je Mihalinec. (vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content