S.O.S. Virovitica s priručnikom „Eduka„ dobitnik nagrade „Žuti okvir“ National Geographica

Foto: S.O.S Virovitica

S.O.S Virovitica dobitnik je “Žutog okvira”, nagrade koju dodjeljuje National Geographic za održivi razvoj, znanost i obrazovanje. Svečanost dodjele nagrada održana je jučer (srijeda), a nagrade su uručene svim pojedincima, tvrtkama i institucijama koje najviše u Hrvatskoj pridonose održivosti. Nagradu “Žuti okvir” preuzela je predsjednica Udruge Desa Kolesarić.

U kategoriji Mir i pravda/Snažne institucije kojoj je cilj posvećen promicanju mirnih i uključivih društava za održivi razvoj, pružanju pristupa pravdi za sve i izgradnji učinkovitih, odgovornih institucija na svim razinama, uz Hrvatski pravni centar i Besplatnu pravnu pomoć Blokirani nominiran je i S.O.S. Virovitica kao nevladina, neprofitna, nestranačka organizacija civilnog društva za izgradnju demokratskog društva, kulture nenasilja, ravnopravnosti, transparentnosti na područjima zaštite ljudskih prava, društvenog razvoja i osnaživanja i razvoja zajednice. U nominaciji je istaknuto da je izdanje Eduka – Priručnik za mlade o nenasilju i toleranciji odličan putokaz i priručnik mladima za ponašanje u svom okruženju što je S.O.S.-u donijelo pobjedu.

Foto: S.O.S Virovitica

Priručnik je izdan u sklopu projekta „ Eduka“ kojemu je bio cilj smanjiti vršnjačko nasilje kroz aktivno sudjelovanje mladih u prevenciji nasilja i prihvaćanju različitosti. Autorice priručnika su Vanesa Prister Švarc, Jelena Kolesarić Škorić i Sandra Matošina Borbaš.
Nagrada „Žuti okvir“ spada u dugoročni projekt „Žuti okvir“ za održivi razvoj, znanost i obrazovanje kojem je cilj promoviranje i vrednovanje djelatnosti povezanih s održivim razvojem, zaštitom okoliša, znanošću i obrazovanjem.

Foto: S.O.S Virovitica

Moto National Geographica glasi ‘Nadahnjujemo ljude da se skrbe o svom planetu’, a Ujedinjeni narodi utvrdili su 17 ciljeva održivog razvoja koji će osigurati opstanak i planeta Zemlje i ljudske civilizacije. To su poticaji koji su pokrenuli akciju „žuti tepih“! Za razliku od „crvenog tepiha“, kojim kroče znamenite i popularne osobe iz svijeta estrade, sporta, politike, žutim će tepihom kročiti osobe iz domena znanosti, obrazovanja, gospodarstva, svakodnevnog života i aktivnosti, osobe koje možda nisu poznate, koje možda nisu slavne, ali nedvojbeno zaslužuju biti jer svojim radom i postignućima pridonose napretku i održivosti planeta i naše uljudbe. Zbog toga je utemeljena godišnja nagrada „Žuti okvir“ kojom se odaje priznanja pojedincima, timovima, tvrtkama, institucijama, organizacijama, udrugama, amaterima i profesionalcima koji su znakovito pridonijeli u jednom od 17 ciljeva održivog razvoja. (www.icv.hr, S.O.S.)

Foto: S.O.S Virovitica