Sastanak Vlade RH sa županima: Preuzimanje poslova državne uprave omogućit će županijama da budu još snažniji i kvalitetniji akteri

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je u Koprivnici 7. sastankom Vlade s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, odnosno svim hrvatskim županima, među kojima je bio i virovitičko-podravski Igor Andrović, Udruge gradova i Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu i područnu samoupravu u Hrvatskom saboru, ocijenivši današnji sastanak referentnim jer, kazao je, dolazi do spajanja ureda državne uprave u svim županijama sa županijskom administracijom. Premijer Plenković naglasio je uvodno da ovaj sastanak potvrđuje sinergiju, dijalog i komunikaciju koja omogućuje ostvarivanje dvaju aspekata, a to je politika decentralizacije i ravnomjernoga regionalnog razvoja Hrvatske.

Istaknuo je i današnje otvorenje nove dionice pruge Gradec – Sveti Ivan Žabno, dodajući kako je riječ o važnom događaju za koprivničko-križevački kraj, ali i svojevrsnoj uvertiri u daljnju modernizaciju i izgradnju željezničke infrastrukture.

IMG 7855
Foto:K. Toplak

– Planirajući aktivnosti iz tog područja izdvojili smo, po današnjoj procjeni, oko tri milijarde eura investicija u sljedećih 10-ak godina jer je Hrvatska, kad gledamo prometno, jako puno uložila u autoceste, izrazito puno i u zračne i morske luke, i sada je vrijeme da se okrenemo i željezničkoj infrastrukturi – rekao je premijer Plenković.

Podsjetio je na dva kruga sastanaka Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem te najavio da bi takav model djelovanja bio perspektivan za druge dijelove Hrvatske.

– Ovaj model za jedno područje je svojevrsni pilot i put za iduću financijsku perspektivu, kako da prioritetima za idućih 10 godina vodimo računa i o drugim krajevima Hrvatske, za što su već župani sjeverozapadne Hrvatske dali signal – kazao je.

Premijer Plenković naglasio je i da je Hrvatska na dobrom putu za ulazak u schengenski prostor te kako očekuje ispunjavanje kriterija za uvođenje eura u sljedećih nekoliko godina. Ocijenio je da će današnji sastanak sa županima u Koprivnici biti referentan jer, kazao je, dolazi do spajanja ureda državne uprave sa županijskom administracijom.

– Ovaj sastanak nije samo redoviti susret sa županima unutar Hrvatske zajednice županija, već je po meni bitno, a možda i povijesno važno, što ćemo danas potpisati sporazume o preuzimanju poslova ureda državne uprave, kao završetak jednog dijela reforme javne uprave koju smo pripremali gotovo četiri godine – istaknuo je koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Sporazum o preuzimanju predmeta, pismohrane, ostale dokumentacije, opreme te sredstava za rad od mjerodavnog ureda državne uprave u županiji potpisao je sa županima ministar uprave Ivan Malenica.

IMG 7898
Foto:K. Toplak

U izjavi za medije, po završetku sastanka, predsjednik Vlade je kazao da je riječ o velikoj reformi jer preko 200 poslova prelazi s razine države na razinu županija.

– Vjerujemo da ćemo tako omogućiti da budu još snažniji i kvalitetniji akteri i najbliži građanima, poštujući i primjenjujući načelo supsidijarnosti – ustvrdio je Plenković, podsjetivši na učinke fiskalne decentralizacije, gdje su od 2017. izravni prihodi županija puno veći.

Premijer je izvijestio da se na današnjem sastanku razgovaralo o tri posebne točke: Prva je predstavljanje četvrtoga vala porezne reforme, zatim predstavljanje prioriteta predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, a treća točka su aktivnosti koje se odvijaju u okviru pripreme Nacionalne razvojne strategije Hrvatske do 2030., gdje se, rekao je Plenković, prvi put predstavnici županija od samoga početka uključuju u različite radne skupine po svim profitima ove strategije.

Zadovoljstvo prijenosom poslova državne uprave na županije izrazio je i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk, kao i ministar uprave Ivan Malenica.
– Ovo je vrhunac onoga što smo željeli i htjeli i velika zahvala premijeru na tome, ali i na cijeloj politici dijaloga, suradnje i uvažavanja – kazao je Pauk. (vlada.gov.hr)

[g-gallery gid=”570073″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content