ŠKOLSKI MEDNI DAN Prvašiće iz četiri škole pčelar Duško Grdić upoznao sa svijetom pčela i važnošću meda

U sklopu Školskog mednog dana, zadatak da učenike prvih razreda s četiri škola upozna sa svijetom pčela i važnošću meda, dobio je Duško Grdić vlasnik OPG-a Grdić Čačinci i predsjednik Udruge pčelara ”Pčelica” Orahovica. Grdić je održao zanimljiva predavanja prvašićima osnovnih škola u Novoj Bukovici, Mikleušu, Čačincima i Zdencima, a nakon predavanja u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića Zdenci gdje su učenici bili prepuni zanimljivih pitanja je rekao.

-Danas je dan svetog Ambrozija, sveca zaštitnika pčelara i pčela i na taj dan, evo već nekoliko godina zaredom, Hrvatska poljoprivredna agencija u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom i nama pčelarima, provodi projekt Školski medni dan u sklopu kojeg mi proizvođači pokušavamo najmlađim školarcima približiti koliko su pčele važne za život ljudi. Oduševljen sam s mališanima koji su bili jako zanimljivi s puno pitanja što pokazuje opravdanost ovog projekta – rekao je Grdić i poručio malim školarcima da upamte jednu rečenicu, ”Svako jutro jedna žlica meda, bolesti nam prići neda”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Mali Zdenčani bili su oduševljeni, a Grdića je posebno razveselila jedna stvar:

– Svake godine u svibnju obiđemo i vrtića s ovakvim i sličnim predavanjima i danas sam bio doista sretan jer su neki od ovih učenika bili dio predavanja u vrtiću i puno toga zapamtili i naučili što je zapravo i cilj ovoga projekta. – kaže Grdić te dodaje jedan iznimno zanimljiv podatak:

– Pčela će, nažalost biti uvrštena u zaštićenu vrstu životinja jer joj prijeti izumiranje, što znači kako tvrde stručnjaci, ako pčele izumru, čovječanstvo će teško opstati – zaključio je Grdić. (www.icv.hr, vg)