Suhopoljčanka Natalija Kožić Lukačević dobitnica Državne nagrade za volontiranje: Prekrasan poklon za treći KrEdA-in rođendan

Predsjednica suhopoljske Kulturne udruge Kreativa, Edukativa, Aktiva Natalija Kožić Lukačević dobitnica je Državne nagrade za volontiranje 2019. u kategoriji koordinatora volontera koju dodjeljuje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Ovu vrijednu i nadasve kreativnu Suhopoljčanku za Državnu nagradu je predložio Nacionalni odbor za razvoj volonterstva.

Koliko je važno biti okružen vrijednim volonterima, potvrđuje Natalija koja je, uz pomoć volontera, Suhopolje pretvorila u pravu malu aktivnu zajednicu. Kroz rad Kreativne udruge KrEdA u aktivnosti i projekte uključuje i malene vrtićance i velike osnovnoškolce. U samo tri godine svoga postojanja Natalija i volonteri uspjeli su ostaviti neizbrisiv trag u Suhopolju, ali i šire, što dokazuje i ova nagrada.

-Sretna sam zbog nagrade, međutim, meni osobno je ovo potvrda našeg zajedničkog rada jer ne mogu ja biti dobitnik nagrade za koordinatora volontera ako nemam volontere, baš zato, ova nagrada je naša zajednička. Na neki način, to je potvrda da sam prije nepune tri godine imala odličnu ideju koju sam s nekolicinom vrijednih ljudi, tek nekoliko dana prije trećeg rođendana, uspjela dovesti do ovoga gdje smo danas – osvrnula se na nagradu N. Kožić Lukačević.

Stare civilizacije

MALA SREDINA SA PUNO AKTIVNOSTI

Kreativna udruga KrEdA iza sebe ima mnoštvo uspješnih projekata. Među najuspješnijim i najupečatljivijima su Dani arheologije, Aleja slikovnica, Grofovska ljubav, Suhopoljska KUL. Plaža, osnivanje Kluba čuvara suhopoljskih sjećanja, kao i uključivanja u nacionalne kampanje poput Tjedna cjeloživotnog učenja, Dana medijske pismenosti, obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige i 72 sata bez kompromisa.

Osim toga kroz projekte su izdali i dvije jedinstvene publikacije namijenjene malima i velikima – Omamina kuharica i Dječji vodič kroz Virovitičko-podravsku županiju. Sve te sjajne radionice i projekti proizašli su iz Natalijine želje da raznim sadržajima obogati mjesto koje nosi u srcu.

Tjedan cjeloživotnog učenja

– Veliki sam lokalpatriota i veliki zaljubljenik u Suhopolje. Uvijek mislim kako naša mala sredina ima puno za ponuditi i djeci, mladima i obiteljima s djecom. No, donedavno mi se činilo kako to nije bilo dovoljno prepoznato među samim mještanima i širom zajednicom. Osjećam, ponajprije zbog svoje djece da sa malo truda i rada možemo nešto promijeniti – otkriva Natalija te pojašnjava kako smatra da se uvijek može napraviti nešto da i djeca iz male sredine imaju.

Mnogo je tu kreativnih i edukativnih aktivnosti kao što je učenje njemačkog, talijanskog, francuskog, mađarskog jezika te učenje matematike uz Abacus-Soroban metodu, kao i malo ozbiljnije radionice medijske pismenosti, ekologije, arheologije i održivog razvoja. Želja je, nastavlja Natalija, da svi sudjeluju u takvim radionicama i da kroz igru i zabavu nauče primjerice razliku između prapovijesti i Kelta ili kroz Lego radionicu i pjesmicu, u kojem stoljeću i stilu je sagrađena suhopoljska crkva.

KrEdA prepoznaje trud i zalaganje učenika pa je tako prošle godine najbolje učenike OŠ Suhopolje vodila na jednodnevni izlet u Osijek i Zagreb u posjet HRT-u i drugim medijskim kućama kroz još jedan projekt u nizu. Jedna od odlika svih projekata koje KrEdA provodi jest ta što su sve aktivnosti i radionice besplatne za djecu.

Arheološka edukacija u rimskom muzeju Austrija

KREATIVNO, A BESPLATNO

– Težim k tome da sve što mi organiziramo, barem 99% onoga što radimo za djecu bude besplatno. I sama sam majka troje djece i nekada se znalo dogoditi da tih 10 ili 15 kuna kojih treba platiti budu prepreka da djeca u nekoj njima zanimljivoj aktivnosti sudjeluju. To je ono što sam prvo htjela izbjeći s obzirom na našu ruralnu sredinu, socijalnu situaciju i nezaposlenost, da djeca ne budu uskraćena za stvari kojima bi se htjeli baviti – rekla je ova vrijedna volonterka te istaknula kako su baš zato KrEdA-ine radionice rado posjećene i uspješne.

Zahvaljujući aktivnosti ove Kreativne udruge, na ovaj način djeca u Suhopolju nisu ostala zakinuta za neke aktivnosti koje njihovi vršnjaci u Zagrebu imaju priliku pohađati. Osvrnemo li se na nepune tri godine koje su iza KrEdA-e, mnogo je tu sadržaja koje su mladi Suhopoljčani imali priliku isprobati i doživjeti više no u nekim drugim sredinama, i što je najvažnije besplatno, a upravo to, potvrđuje Natalija, je ono što je čini sretnom.

– Drago mi je što sam kako i sebi, tako i drugima dokazala da se radom i trudom nekolicine entuzijasta i pojedinaca može učiniti pozitivna razlika. No ipak bez podrške Županije i Općine, bez sluha načelnika prvo gospodina M. Brleka, potom S. Horvata, a zatim i ravnatelja škole A. Škrabe i ravnateljice vrtića u Suhopolju I. Škale, sve to bilo bi izvedivo teško. Uvijek se lako možemo dogovoriti jer svi, od volontera do ravnatelja i načelnika, uvijek rade u najboljem interesu djece – ističe predsjednica KrEdA-e te opisuje začuđenost koju često imaju gosti koji dođu u posjet u Suhopolje iz nekih većih gradova. Kako kaže, iznenađuje ih lakoća s kojom postignemo dogovor s vrtićima i školama jer oni u velikim gradovima nisu toliko povezani.

Sastanak predstavnika udruga VPŽ sa predsjednicom RH

NASTAVLJAJU SIGURNIM KORACIMA

U planu Kreativne udruge KrEdA nikako nije prestati s aktivnostima, radionicama i projektima već i dalje nastaviti razvijati smišljati projekte.

– Mi nikako ne možemo mirovati, nastavljamo s našim dosadašnjim projektima, radimo ih još na jednoj višoj razini. U sklopu nekih projekata vodili smo djecu na studijska putovanja u  Austriju i Mađarsku, a ove godine u planu su i neke druge države – tajanstveno kroz smijeh govori Natalija te otkriva kako je u planu još raditi na razvoju i poticanju volonterizma i na projektima okrenutih mladima, jer smatra da je Teenagerska populacija pomalo „zapostavljena“ u smislu ponude aktivnosti kojima bi mogli kvalitetno ispuniti slobodno vrijeme.

Ova nagrada je, otkriva Natalija, dokaz da svi koji žele mogu biti aktivni sudionici u svojoj maloj zajednici i da se na taj način može učiniti velika razlika  a ujedno i izazov da budu još Kreativniji Aktivniji i Edukativniji – u KrEdA stilu. (www.icv.hr, lmh)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content