U nazočnosti predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, u Voćinu je održano 11. Hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj

I ove godine nekoliko tisuća ljudi, hrvatskih branitelja, vojske, policije, mnogobrojnih izaslanstava i ostalih hodočasnika pristiglih iz svih dijelova Hrvatske, sastalo se na Prebendi gdje ih je pozdravio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, koji je izraze posebnog poštovanja i suosjećanja uputio obiteljima voćinskih žrtava i poginulih branitelja.

Sa Prebende, u pokorničko-molitvenoj procesiji sa zavjetnim svijećama, hodočasnici su se zaputili u prostor oko voćinske crkve Pohoda Blažene Djevice Marije gdje je biskup Škvorčević uz spomenik “U Majčinu naručju” položio vijenac u čast voćinskih žrtava, a u svetišnoj crkvi PBDM predvodio je koncelebrirano misno slavlje.

IMG 1075 Custom

Nakon koncelebriranog misnog slavlja uslijedio je komemorativni skup kod spomen obilježja Voćinskoj žrtvi u središtu Voćina na kojemu je nazočila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović te se u emotivnom obraćanju nazočnima prisjetila svih onih koje su svoje živote položili na oltar domovine, a s posebnim pijetetom govorila je o žrtvi koju je općina Voćin podnijela tog kobnog 13. prosinca 1991. godine kada je na zvjerski način od strane srbočetničkog agresora pobijeno 47 stanovnika te općine. Nazočnima su se još obratili ratni zapovjednik 136. slatinske brigade Josip Čarni i virovitičko-podravski župan Igor Andrović koji je ujedno bio i izaslanik predsjednika hrvatske Vlade. Molitvu je predvodio župnik slatinske Župe sv. Josipa i dekan Slatinskog dekanata, vlč. Dragan Hrgić.

78939906 460327098247359 8633112130154921984 n Custom

Na spomenik poginulim i nestalim mještanima Voćina i Huma prvi vijenac i upaljene lampione položile su obitelji voćinskih žrtava i obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava, drugi vijenac položila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uz izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora, virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, izaslanika predsjednika hrvatske Vlade, pomoćnika ministra hrvatskih branitelja Dinka Tandare te izaslanika ministra obrane i načelnika Glavnog stožera OSRH, pukovnika Roberta Poljaka, a zajednički vijenac položili su predstavnici lokalne i područne samouprave VPŽ, gradova i općina.

Posebne vijence položili su izaslanstvo Općine Voćin na čelu s načelnikom Predragom Filićem te ratni zapovjednici i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

(www.icv.hr, adf; foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”569344″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content