U sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem do 30. studenoga ugovoreno 11,3 milijarde kuna

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je u ponedjeljak u Vukovaru 10. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, naglasivši kako je do 30. studenoga u sklopu tog projekta ugovoreno 11,3 milijarde kuna, to jest 60,4 posto od predviđenih 18,7 milijarda kuna. U istom razdoblju isplaćeno je 4,5 milijarda kuna, odnosno 24 posto nepovratnog novca u odnosu na ciljani iznos. Na sjednici je uz ministre u Vladi RH, slavonske župane, između ostalih, nazočio i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, saborski zastupnici s područja VPŽ, Josip Đakić, Tomislav Tolušić i Ana-Marija Petin, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, kao i ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač.

U uvodnom govoru, premijer Plenković podsjetio je kako je Vlada, uvažavajući status Vukovara kao simbola Domovinskog rata, u saborsku proceduru uputila prijedlog Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta i Zakon o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom u Vukovaru i bolnicom hrvatskih veterana koja će postati nacionalna memorijalna bolnica.

IMG 5981
Foto: K. Toplak

– A sve to na ranije usvojeni Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, pri čemu je 18. studeni proglašen Danom sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje – dodao je Plenković.

Istaknuo je i kako je Vlada u intenzivnim kontaktima s Europskom komisijom o zakonu o razvoju Vukovara, koji, kazao je, treba dobiti pozitivne ocjene Komisije zbog sustava dopuštenih državnih potpora. Dodao je da na tom pitanju osobito radi Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

– Mislim da smo napravili dobar napredak za Junckerove komisije, a sada i u novoj Komisiji moramo postići stupanj razumijevanja da se donese zakon koji će omogućiti još veću perspektivu ulaganja u Vukovar – poručio je Plenković.

IMG 5808
Foto: K. Toplak

Predsjednik Vlade naglasio je da je, u sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem do 30. studenoga ugovoreno 11,3 milijarde kuna, to jest 60,4 posto od predviđenih 18,7 milijardi kuna, a u istom razdoblju je isplaćeno 4,5 milijarda kuna, odnosno 24 posto nepovratnog novca u odnosu na ciljani iznos. Istaknuo je kako je u program ruralnog razvoja usmjereno pet milijarda kuna, znatna financijska sredstva uložena su u 109 domova zdravlja, 531 poduzetničku inicijativu te 37 projekata kulturne i prirodne baštine, a vrijednost Razvojnog sporazuma, rekao je premijer, u ovom trenutku iznosi milijardu kuna.

– U okviru integriranih teritorijalnih ulaganja za urbana područja, primjerice Osijek i Slavonski Brod, do sada je ugovoreno 187,3 milijuna kuna, isplaćeno je 10,5 milijuna kuna od alokacije od 421 milijun. Nastavljamo s pozivima te će do početka 2020. godine biti raspisano još sedam poziva ukupne vrijednosti 77 milijuna kuna – kazao je Plenković.

Predsjednik Vlade ocijenio je kako spomenuta postignuća govore da je bilo ispravno napraviti projekt Slavonija, Baranja i Srijem.

– Mi stoga radimo na novoj financijskoj perspektivi na posebnim aranžmanima kroz provedbu projekata. Hrvatska će preuzeti predsjedanje pa ćemo voditi računa da upravo Projekt Slavonija, Baranja i Srijem bude prepoznat u idućih sedam proračunskih godina, što će znatno pojednostaviti i olakšati financiranje projekata – poručio je Plenković.

IMG 5752
Foto: K. Toplak

Ministar Marko Pavić izvijestio je da se je u sklopu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, nakon ove sjednice potpisati ugovori za razvojne projekte vrijedni gotovo 500 milijuna kuna, a ukupno se do sada podupire i 531 poduzetnička inicijativa.

– Iz Programa ruralnog razvoja na području Slavonije, Baranje i Srijema ugovoreni su projekti vrijedni 5,2 milijarde kuna, kojima je predviđeno otvaranje 1.853 novih radnih mjesta – kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Uz predsjednika Vlade na sjednici Savjeta su i ministar državne imovine Mario Banožić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji će podnijeti izvješća iz svojih ovlasti. Sljedeća sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održat će se u Našicama. Zaključke s ove sjednice možete vidjeti OVDJE. (vlada.gov.hr)

[g-gallery gid=”568196″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content