U Slatini održana posljednja ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Na Badnjak, u organizaciji slatinskog Crvenog križa, održana je posljednja, 22. akcija dobrovoljnog darivanja krvi u 2019. godini za građanstvo Slatine, na kojoj je krv dalo 85 osoba.

Krv je u 2019. godini ukupno dala 981 osoba, od čega 810 muškaraca i 171 (17,4%) žena. Prvi put krv je dalo 85 darivatelja (8,7%), a zbog zdravstvenih razloga odbijena su 72 darivatelja.

Od prosinca 2012. godine krv prikuplja Transfuzijska jedinca KBC Osijek na području 4 slavonske županije.

– Crveni križ Slatina veoma je zadovoljan odazivom građana Slatine i pripadajućih pet općina, Voćin, Čađavica, Nova Bukovica, Mikleuš i Sopje na akcije dobrovoljnog darivanja krvi i svima se od srca zahvaljujemo. Prosječno je to 44,6 darivatelja po akciji, odnosno 4,2 darivatelja na 100 stanovnika ako se u obzir uzima popis stanovništva iz 2011. od 23.455 za ovo područje.  Zbog velikog iseljavanja, ovaj postotak je sigurno veći od 4,2, ali točnih podataka nemamo do novog popisa 2021. godine. U ovoj godini Društvo Crvenog križa Virovitičko-podravske županije izdalo je prigodni zidni kalendar na kojemu su fotografije 24 muškarca i 6 žena s područja cijele naše županije, koji su darovali krv više od 100, odnosno 75 puta. Za naše, šire slatinsko područje to je ovih 8 plemenitih osoba: Jozefina Jeđud (Slatina), Krešimir Paradinović (Kapinci), Vjeran Perković (Čađavica), Rade Dronjak (Vaška), Ivan Farkaš (Slatina), Đorđe Stanisavljević (Slatina) i Ivica Keseg (Grabić) – rekao je ravnatelj Crvenog križa Slatina, Vladimir Jelenčić, te dodao:

– Slatinski Crveni križ je i ove godine organizirao prigodni blagdanski domjenak na koji se nije odazvalo puno ljudi. Zahvaljujemo Draženu Horvatu iz Čađavice, ocu petero djece koji je darovao pečeno prase koje ćemo podijeliti našim korisnicima toplih obroka za božićne blagdane. Svima želimo radostan Božić i blagoslovljenu, mirnu i uspješnu novu 2020. godinu. (www.icv.hr, adf; foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”572188″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content