U tradicijskom parku u mađarskom gradu Csurgu održana završna konferencija projekta “Preradović i Csokonai”

- PROMO -

U tradicijskom parku u mađarskom gradu Csurgu jučer (srijeda) je održana završna konferencija projekta “Preradović & Csokonai – proslava pjesnika romantizma u prekograničnom području”, koji je Općina Pitomača u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA, prijavila na 1. poziv Europskog fonda INTERREG Prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Ukupna vrijednost prihvatljivih troškova je 1.496.896 eura, a bespovratna sredstva čine 1.272.362 eura. Provedbom projekta očekuje se povećanje atraktivnosti prekograničnog područja kroz poboljšanje kulturne infrastrukture i stvaranje zajedničkih regionalnih kulturno-turističkih proizvoda.

3 Custom 1

Projektni partneri iz Mađarske i Hrvatske predstavili su implementirane aktivnosti i ostvarene rezultate, a konferenciji su se odazvali župan Somogy županije Norbert Biro, voditelj zajedničkog tajništva Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska dr. Marton Szucs te programska menadžerica Antonija Bedeniković.

Nazočne je pozdravio domaćin, gradonačelnik Csurga Janos Fustos, a općinu Pitomača je predstavljao načelnik Željko Grgačić. Obojica su se složila da Hrvatska i Mađarska imaju višestoljetnu zajedničku povijest te da je ovaj projekt još jedan doprinos zbližavanju dvaju naroda, a najavili su i daljnju suradnju.

11 Custom
foto: Gyorke Jozsef

Skupu se obratio i župan Biro, koji je izrazio svoje zadovoljstvo ovim projektom te konstatirao kako je najveći problem veće suradnje, jezična barijera, pa je najavio inicijativu kojoj bi se u osnovne škole pograničnih županija uvelo učenje jezika susjeda – mađarskog i hrvatskog.

Nakon završne konferencije, održano je i otvorenje Muzeja Mihalya Viteza Csokonaija koji je bio glavna aktivnost projekta na mađarskoj strani. Izložbu muzeja predstavila je povjesničarka književnosti Júlia Demeter iz budimpeštanskog muzeja Petőfi, a u njoj posjetitelji mogu dobiti uvid o životu Mihályja Csokonaija Vitéza kroz puno stihova, odjeće i predmeta iz toga vremena.

(www.icv.hr)

[g-gallery gid=”570682″]

Povezane vijesti

Skip to content