Udruga “Celijakos” s predsjednikom doktorom Ivanom Andraševićem, održala tribinu o celijakiji

U utorak, 17. prosinca u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica održano je predavanje o celijakiji.

Edukaciju o “bolesti sa tisuću lica” predvodio je doktor Ivan Andrašević, koji se kroz djelovanje Udruge “Celijakos” zalaže za informiranje o ovoj neugodnoj bolesti.

Na jučerašnjem informacijsko-obrazovnom predavanju prisustvovale su osobe koje su oboljele od celijakije, osobe koje imaju izrazitu intoleranciju na gluten, ali i osobe koje učeći o celijakiji žele pomoći osobi koja se bori s tom bolesti. Neki od njih su hrabro sa prisutnima podijelili svoja iskustva te time ukazali na sve moguće probleme koji definiraju ovu bolest.

Andrašević, doktor koji ujedno i sam boluje od celijakije, govorio je o simptomima, procesu dijagnosticiranja i načinu liječenja celijakije. Istaknuo je važnost kontaminacije glutenom, što je kamen spoticanja među celijakičarima, kao i razna upozorenja o namirnicama koje imaju odnosno, nemaju glutena. Govorio je također i o gluten free kuhinjama te o važnosti obrazovanja osoba koje žive s osobom oboljelom od celijakije.

Na kraju predavanja, doktor Andrašević pozvao je sve osobe oboljele od celijakije, sve intolerantne na gluten da se pridruže aktivnostima Udruge “Celijakos”.

(www.icv.hr, lmh)