UHBDVDR Orahovica obilježila obljetnicu pogibje hrvatskog viteza Branka Jaklića

Udruga hrvatskih branitelja, dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Orahovica i ove je godine obilježila obljetnicu pogibje hrvatskog viteza Branka Jaklića. Branko Jaklić je svoj mladi život na oltar Domovine položio u sklopu vojno-redarstvene akcije Papuk 91 u kojoj je 05. prosinca 1991., prije 28 godina u Gornjoj Pištani poginuo o borbenom okršaju.

28 godina poslije prisjetili su ga se njegovi suborci, sumještani, hrvatski branitelji i građani polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na grobnom mu mjestu mjesnom groblju u Dolcima, a potom je održan komemorativni skup ispred spomen biste Branka Jaklića u središtu Dolaca. Komemoraciji su nazočili izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Anto Krišto, izaslanik gradonačelnice Orahovice Ane-Marije Petin Tomislav Petrušić, predsjednik HVIDR-e i Odbora za branitelje VPŽ Mato Bubaš, predsjednik UDVDR VPŽ Josip Nemec, predsjednica Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Slatina-Orahovica Marija Maračić i mnogi drugi.

Sjećanja na Branka Jaklića 8

-Nikada ne smijemo zaboraviti žrtvu naših hrabrih suboraca i ovo je način na koji moramo ustrajati u čuvanju te uspomene kao i istine o Domovinskom ratu. Hvala vam svima od srca koji ste došli pokloniti se heroju Domovinskog rata Branku Jakliću i zajedno s nama svjedočiti da on kao i svi poginuli hrvatski branitelji nikada neće umrijeti – rekao je predsjednik UHBDVDR Orahovica Miroslav Tot. U nastavku se nazočnima obratio predsjednik UDVDR VPŽ Josip Nemec.

-Sjećam se Branka još dok je bio dijete, a obzirom da nisam bio na ovom bojištu u vrijeme Domovinskog rata već u Vukovaru, moji prijatelji hrvatski branitelji pričali su mi koliko je bio srčan i koliko je volio svoju Domovinu. I zato sam presretan da postoje ljudi, udruge i svi koji ste danas došli koji ne dozvoljavaju da se žrtva heroja poput Branka nikada ne zaboravi jer takvim ljudima moramo vječno biti zahvalni na slobodnoj nam Domovini – rekao je Nemec.

Sjećanja na Branka Jaklića 9

Predsjednica Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Slatina-Orahovica Marija Maračić zahvalila je u ime roditelja organizatoru i svim braniteljskim udrugama što vječno čuvaju uspomenu na njihovu poginule djece.

-Mi roditelji koji smo svoju djecu pokapali protiv svih prirodnih zakona, znamo što je bol, što je patnja i zato što znači kada je netko prema našoj djeci i našem Domovinskom ratu brižan i uvijek ih se prisjeti. U našem tužnom roditeljskom životu imamo malo lijepih trenutaka, a ovo je jedan od njih, zašto kažem lijepih jer ovakvim činovima naša djeca nisu zaboravljena i neće biti niti onda kada nas neće biti. To je nama jedna velika utjeha koja graniči s ponosom da naša djeca nisu poginula uzalud nego da ovoj našoj prelijepoj Domovini Hrvatskoj to ipak nešto znači i da će živjeti bolje – rekla je Maračić.

Nakon obraćanja izaslanika Grada Orahovice Tomislava Petrušića, obratio se izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Anto Krišto.

Sjećanje na Branka Jaklića 14

-Branka Jaklića njegovi najbliži pamte kao istinskog domoljuba, branitelja i viteza koji dao ono najsvetije od sebe za našu Hrvatsku, svoj život. Žrtve hrvatskih branitelja obvezuju nas na promicanje istine o Domovinskom ratu, a susreti poput ovoga danas potrebni su svima nama kako bi nas podsjetili na agresiju i zločine koji su počinjeni Ministarstvo hrvatskih branitelja pruža potporu svim hrvatskim branitelja te odaje priznanje žrtvi i doprinosu zaštiti digniteta Domovinskom rata. Prenosim poruku ministra Medveda da i dalje zajedno čuvamo istinu o svim žrtvama hrvatskih branitelja i našem Domovinskom ratu i prenosimo na buduće naraštaje kako bi oni nakon nas nastavili istim putem – zaključio je Krišto.

U nastavku sjećanja u mjesnom domu u Dolcima postavljena je izložba ratnih fotografija, a potom je nakon molitve koju je predvodio župnih orahovački vlč. Željko Strnak, održana i hodnja od spomen biste Branka Jaklića u Dolcima do mjesta njegove pogibije i spomen obilježja u Gornjoj Pištani. (www.icv.hr, vg)[g-gallery gid=”567026″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content