VEČER MATEMATIKE U GIMNAZIJI PETRA PRERADOVIĆA Učili matematiku na potpuno drugačiji način

U četvrtak u Gimnaziji Petra Preradovića po prvi puta je održana Večer matematike. Riječ je o skupu interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnog stava prema matematici.

– Sudjelovanje u zabavnim aktivnostima otkriva često zaboravljenu – zabavnu stranu matematike, stvara nove ideje o tome što matematika jest i čime se bavi te dokazuje da matematičke probleme, i bez da smo svjesni vlastitog talenta, svakodnevno svi uspješno rješavamo – rekla je profesorica matematike Azra Razlog, nositeljica večeri matematike u virovitičkoj Gimnaziji.

Foto: A. Razlog

Večer matematike organizira Hrvatsko matematičko društvo, a u školi ga provode učitelji i nastavnici matematike. Nalik je sajmu. Sudionici obilaze „matematičke stanice“ i odabiru aktivnosti u kojima će sudjelovati. Materijali s detaljnim uputama o aktivnostima dostupni su na svakoj stanici, a „dežurni matematičar“ pomaže  pri njihovoj provedbi.

Učenici su bili organizirani u tri tima:

SOBIĆI – Ivan Gladović 1.d, Dorian Vargović 1.d, Noa Rešetar 1.d, Filip Vlaisavljević 1.d, Darijo Meštrović 1.d

ORAŠARI – Darija Svat 1.d, Leticija Jurlina, 1.d, Karla Tumpić 1.d, Luka Sabo 1.a, Nikola Filipović 1.b

SLATKIŠI – Hanna Dragičević 2.a, Klaudia Krmpotić 2.a, Maro Hegediš 2.a, Ena Moslavac 2.a,i Alessandro Alavanja 2.b.

Foto: A. Razlog

Učenici su obilazili stanice i na svakoj stanici rješavali različite matematičke probleme. Počeli su na Odmorištu, gdje su se počastili i skupili potrebnu energiju. Potom su obišli tri stanice. Na prvoj je organizirana radionica “preslagivanje i mix” u kojoj su učenici preslagivali slovo E u kvadrat, i od različitih pravokutnika sastavljali kvadrat. Najbolji je bio tim Slatkiši, i dobili su prigodnu nagradu – gumice u obliku LEGO kocki.

“Mix” je radionica u kojoj su učenici računali koncentraciju mješavine dva soka različitih koncentracija. Pobijedio je tim Orašari, i dobili su prigodnu nagradu – u posudi za uzimanje uzoraka vrećicu gumenih bombona.

Na 2. stanici organizirano je pojedinačno online natjecanje “Toni Milun Liga”, gdje su učenici rješavali zadatke primjerene svom uzrastu na računalima. Od učenika Gimnazije Petra Preradovića najbolje plasiran je član tima Sobići Ivan Gladović, koji je kao nagradu dobio kasicu, bojice i čokoladicu.

Na 3. stanici učenici su bili CSI timovi koji su tražili zlikovce pomoću tragova, rješenja matematičkih zadataka. Našli su zlikovca pomoću njegovog najdražeg broja, a najbolji CSI tim bio je Slatkiši, kao nagradu dobili su markere i bombone.

– Mislim da je cilj Večeri, a to je popularizacija matematike, postignut, gledajući učenike kako zainteresirano rješavaju teške matematičke probleme u neformalnom druženju, ja sam neizmjerno uživala – istaknula je profesorica Razlog. (www.icv.hr, ar)