ZAVRŠEN ŠTRAJK PROSVJETARA Evo kako će se nadoknaditi izgubljena nastava

Ovoga ponedjeljka je, uslijed kompromisa sindikata i Vlade postignut dogovor te je na sreću mnogih, uspješno završen štrajk prosvjetnih radnika – traženo povećanje koeficijenta od 6.11 posto, ispuniti će se u tri navrata pa su đaci osnovnih i srednjih škola u utorak opet sjeli u školske klupe. Zaposleni u obrazovanju svojim su stavom – ustrajnošću u štrajku i prosvjedom poslali i više no jasnu poruku cijelom društvu, postignuvši velik postotak istomišljenika.

– Što se tiče našega štrajka, mogu sa velikom sigurnošću reći kako je u štrajku osnovnih i srednjih škola ukupno sudjelovalo oko 95 posto zaposlenika, dakle uz nastavno osoblje tu se ubraja i administrativno-tehničko osoblje. Prije nekoliko dana, predstavnici Sindikata Hrvatskih učitelja Virovitičko-podravske županije i predstavnici Sindikata zaposlenih u srednjim školama imali su zajednički sastanak, te nakon detaljne analize sa sigurnošću mogu reći da je štrajkalo oko 95 posto zaposlenika – rekla je Branka Pavoković, povjerenica Podružnog odbora sindikata Virovitičko-podravske županije i zamjenica predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Iako odvojeno u tri obroka, sindikalisti su postigli dogovor, pristavši na dugo očekivani kompromis. Nastavno osoblje ispunilo je svoja očekivanja te sa velikim zadovoljstvom nastavljaju raditi posao za koji su se obrazovali, kojega, kako kažu vole svim srcem.

– Veliki postotak doveo je do toga da smo ispunili svoja očekivanja. Valja ponoviti kako je ulazak u štrajk je bio izazvan jednim revoltom, potplaćenošću, gubitkom dostojanstva, digniteta. Smatram kako smo ovim štrajkom to vratili. Izvršit će se korekcija naših koeficijenata u tri obroka. Na sastanku Vlade u četvrtak potpisat će se sporazum koji će nam garantirati izmjenu uredbe o koeficijentima i mogu zaista reći da sam zadovoljna – rekla je B. Pavoković zahvalivši pritom na podršci roditeljima, učenicima, svekolikoj javnosti, novinarima i svima onima koji su neumorno podržavali štrajk.

SKRAĆENI PRAZNICI

S obzirom na štrajk i prosvjed te gotovo dvotjedni prekid nastave, sveukupno treba nadoknaditi 16 ili 17 radnih dana, kaže Pavoković, a na školama je da odluče kako će tu nadoknadu provesti.

– Nadoknada je autonomija škole. Kako će koja škola pristupiti nadoknadi, odluka je koju će donijeti nadležno tijelo škole. Poznat je i plan Ministarstva kojim se skraćuju zimski praznici za tjedan dana. Proljetni praznici također će biti reducirani, učenici će tako biti slobodni od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka i u slučaju potrebe, produžit će se nastavna godina za tjedan dana – rekla je B. Pavoković te još jednom istaknula kako je to autonomija škole i na svakoj od njih je da odluči kako će nadoknaditi sate.

– Raspolažem s informacijama da će neke škole uvesti nastavu subotom, tako da ništa nije sporno. Uspjet ćemo nastavu nadoknaditi i naši učenici neće ostati zakinuti – zaključila je.

Opravdana briga bila je prisutna među maturantima i njihovim roditeljima zbog Državne mature i upisa na fakultete. Doznajemo kako će se o njima voditi posebna briga, kako bi na vrijeme stigli ispuniti sve svoje obaveze.

– Maturanti će se moći redovno upisati na fakultete, sve će teći predviđenim redom. Nastava maturantima je usklađena s rokovima koje oni moraju poštivati zbog upisa, konkretno mislim da se radi o produžetku od tjedan dana. Mislim da s dobrim rasporedom koji će biti napravljen za njih, neće biti nikakvih problema te da će svi uspjeti na vrijeme ispuniti svoje obaveze – osvrnula se B. Pavoković.

POVEĆAN OBIM POSLOVA

Zahvaljujući postignutim kompromisom, učitelji su, kako kažu, izašli kao pobjednici ove priče započete 19. lipnja ove godine.

– Naravno da su učitelji zadovoljni, dobili smo ono zbog čega smo i ušli u štrajk, a to je povećanje našeg koeficijenta na 1,406 što je 6,11 posto, povećanje našeg osobnog dohotka odnosno plaće, što nas čini izuzetno zadovoljnima. Mnogima se nameće pitanje zašto etapno, no mislim kako je svima nam jasno da ono što smo željeli nismo mogli postići odjednom – smatra B. Pavoković.

Kako to uvijek biva, nisu svi uvijek zadovoljni, niti se uvijek svačija želja može ispoštovati. Stoga je nažalost, čak i nakon postignutog odgovora, ostao jedan manji broj nezadovoljnih zaposlenika. Radi se o administrativno-tehničkom osoblju koje nije uspjelo ostvariti povećanje kroz koeficijent, nego su oni dobili obročno povećanje plaće od 6 posto osnovne plaće.

– Htjela bih istaknuti kako smo mi dobili povećanje koeficijenta, odnosno izmjenu uredbe o složenosti poslova iz razloga što se uistinu obim poslova nastavnicima povećao. Pritom mislim na Školu za život, Loomen, kurikularne nove reforme, stoga je to koeficijent složenosti poslova koji je sa 1,325 došao na 1,406. Upravo zbog toga što se nastavnicima povećao obim poslova, došlo je do izmjene te uredbe. Nažalost, naša administracija nije mogla dobiti izmjenu jer bi tada povuklo i ostale službe u državnom i javnom sektoru, tako da nismo uspjeli, iako smo u ovaj prosvjed išli kako za nas, tako i za njih. Iskrena želja je bila donijeti svima promjene – rekla je B. Pavoković te iskazala pritom želju da se kroz obećanje dano od strane premijera Andreja Plenkovića, 2020. godine analiziraju uredbe o koeficijentima, pa se duboko nadam da će se i tu napraviti reda te da će se ove službe koje su ostale s „gorčinom u ustima“ također biti zadovoljne. (www.icv.hr, lmh)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content