CRTICA IZ POVIJESTI Prije 29 godina, 22. siječnja 1991., u Virovitici je održana prva smotra dragovoljaca

U kasnim večernjim satima na jučerašnji dan 1991. godine, nakon prijetnje tadašnje Jugoslavenske narodne armije da će izvršiti vojni udar i svrgnuti demokratski izabranu vlast u Republici Hrvatskoj, oko 600 naoružanih domoljuba s područja bivše općine Virovitica predvođenih Đurom Dečakom opkolilo je i blokiralo virovitičku kasarnu u čvrstoj namjeri zaštite novouspostavljene Hrvatske vlasti i stanovništva ovog kraja.

Nakon zapovjedi Hrvatskog vodstva za deblokadu u rano jutro 22. siječnja Đuro Dečak je na tadašnjem gradskom sajmištu (platou pored pruge) izvršio smotru ove formacije domoljuba naoružane tzv. kalašnjikovima tajno uvezenim iz Mađarske i raznim lovačkim oružjem. Bila je to prva smotra hrvatske oružane formacije u praskozorje Domovinskog rata na ovom području i vjerojatno prva u RH u tom vremenu.

Treba također reći da se radilo o formaciji bataljuna s čijom organizacijom i ustrojavanjem se otpočelo u kolovozu 1990. godine kao odgovorom na razoružanje Teritorijalne obrane RH od  strane JNA te su nakon tajnog dobivanja oružja već do kraja iste godine ustrojene manje formacije u gradu Virovitici i svim okolnim selima tadašnje općine.

Ovom akcijom jasno je pokazano planerima stvaranja velike Srbije da im Virovitički kraj neće biti lak plijen što su sva naredna događanja i potvrdila jer je Virovitica bila nedvojbeno jedna od najvažnijih karika obrane RH u Domovinskom ratu. (www.icv.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content