Dora Međimorec, tajnica Sportske zajednice Virovitičko-podravske županije: Orijentirani smo na poticanje i promicanje sporta djece i mladih

Sport na području Virovitičko-podravske županije ponovno diše punim plućima. Tim povodom, razgovarali smo s Dorom Međimorec, tajnicom Sportske zajednice Virovitičko-podravske županije. Sve je više djece uključeno u sport, dokaz je to i odličnog rada u Sportskoj zajednici VPŽ. Na koje ste projekte posebno ponosni u 2019. godini?

– Orijentirani smo na poticanje i promicanje sporta djece i mladih. Vratili smo Olimpijski festival dječjih vrtića. Ostvarili smo krasnu suradnju s Dječjim vrtićem „Cvrčak“ iz Virovitice i zajedno obilježili Hrvatski olimpijski, kao i Dan pješačenja gdje je oko 200 mališana vježbalo na šetnici ispred Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici. Sredstvima HOO-a i Virovitičko-podravske županije, nabavljen je novi kombi. Ovim putem zahvaljujem pročelnici Vesni Šerepac, a posebno županu Igoru Androviću bez čije bezuvjetne podrške sportu i sportskim aktivnostima ne bi bilo ovako ambicioznih koraka u budućnost. Tu je i projekt „BE Active“, Europski tjedan sporta. Sudjelovali smo i u organizaciji trke 1234 Virovitica, Hrvatskom festivalu sportske rekreacije za žene, Državnom prvenstvu u krosu, Međunarodnom rukometnom turniru, Papuk Extreme Challengeu, Festivalu umirovljenika, Polumaratonu Virovitica – Barcs, Panonsko-bilogorskom MTB maratonu… Gdje je sport, tu smo i mi, a želim naglasiti odličnu suradnju sa Sportskom zajednicom Grada Virovitice i tajnikom Tihomirom Majstorovićem.

Na što najviše stavljate naglasak; rad s djecom, sportske škole? Kakva je suradnja sa školskim sportskim društvima?

– U školskoj godini 2018./2019. prijavilo se najviše školskih sportskih društava osnovnih i srednjih škola dosad na Županijsko prvenstvo te smo održali 68 natjecanja s više od 4.000 učenika u 10 sportova. Posebno nam je drago što smo prošle godine ponovno, nakon dugo vremena, vratili natjecanje u plivanju za učenike i učenice osnovnih škola 7. i 8. razreda te da je naša županija imala predstavnike i u tom sportu na Državnom prvenstvu. Dodijelili smo sportskim školskim društvima 100.000 kn. Kroz projekte besplatnog tjelesnog vježbanja za učenike osnovnih i srednjih škola Univerzalne sportske škole i Vježbaonice prošle godine prošlo je oko 1.000 učenika, a u projektu „Volontiram + školski sport = odličan!“ , kojemu smo autorice kolegica Andreja Galović i ja, nekoliko naših učenica volontiralo je i na Svjetskom školskom prvenstvu u odbojci u Poreču i na Svjetskom školskom prvenstvu u atletici u Splitu.

IMG 9457Virovitičko-podravska županija u proračunu za 2020. godinu za sport je namijenila najviše sredstava dosad. Što će se to raditi u ovoj godini, vezano za sport u VPŽ, koji su najvažniji projekti?

– Sportska zajednica, a samim time i Županija, pozicionirala se i dokazala u najvišim strukturama hrvatskog sporta, Hrvatskom olimpijskom odboru, Hrvatskom školskom sportskom savezu i Središnjem državnom uredu za šport te  planira daljnji razvoj i napredak. U 2020. planiramo aplicirati na program HOO-a Aktivne zajednice i u skladu s preporukom za sigurniju organizaciju prijevoza djece na natjecanjima kupiti još jedno kombi vozilo koje će naši članovi sportske zajednice, kao i ovo dosad, besplatno koristiti po potrebi. Organiziramo i Turneju radosti s organizacijom Sportskih igara mladih – manifestaciju za učenike i učenice od 1. do 4. razreda koji će se natjecati u graničaru i atletskim disciplinama. Pobjednicima natjecanja bit će osiguran odlazak na Državno prvenstvo sa svim pokrivenim troškovima. Naravno, nastavit ćemo provoditi i sve one projekte koje smo provodili dosada. Ipak, jedan od najvažnijih programskih zadataka ove godine bit će elaborat o ravnopravnosti spolova kako bismo povećali broj žena u pojedinim sportovima. Bavit ćemo se i pitanjima nesportskog ponašanja i nasilja na terenima i izvan njih, s Hrvatskom olimpijskom akademijom sudjelovati i u likovnom natječaju Školski sport i olimpijski pokret, Mali sportski mikrofon… Ponosni smo što imamo nove sportske terene u hali Viroexpa jer oni će puno značiti za razvoj sporta.

Kakva je vaša vizija razvoja sporta na području VPŽ?

– Sport u VPŽ je oduvijek bio dio ljudi koji ovdje žive, svi su se bavili nogometom, košarkom ili rukometom i svi imaju dobru naviku odlazaka na utakmice. Voljela bih uključiti na sportsku kartu županije više sportova koje dosada ili nismo imali ili su se tek počeli lagano probijati na scenu – odbojka, ples, badminton, organizirani treninzi joge i crossfita za početnike, jazz dance. Imamo odličnu sportsku infrastrukturu, s kojom možemo biti domaćini velikih sportskih natjecanja, nadam se da ćemo imati i osigurane smještajne kapacitete koji nam silno nedostaju. Ono što zaista spada u moju viziju je zatvoreni bazen za koji ću se maksimalno zalagati da bude primarni projekt u izgradnji gradskih bazena. Obuka neplivača, usavršavanje i korekcijsko plivanje, plivački klubovi, dječje sportske igraonice, rekreacija, vodeni fitness sadržaji su koji svaki razvijeni europski grad ima, a Virovitica to itekako zaslužuje. (vpz.hr)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content