FOTO I VIDEO: OPREMLJENO JE 5D KINO U SUHOPOLJU! Trodimenzionalne naočale, “vjetar u kosi”, dimni efekti i pomična sjedala očekuju vas uskoro u Centru za posjetitelje – Dvorac Janković

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović i direktor tvrtke Prahin Ins d.o.o. Drago Prahin, potpisali su 9. rujna 2019. godine ugovor o opremanju “5D kina – Dvorac Janković u Suhopolju”, u vrijednosti od 1.099.702 kuna. Dio je to projekta “Suhopoljski vremeplov”, koji sufinancira Ministarstvo turizma, a napisala ga je Virovitičko-podravska županija u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA.

5D kino postavljeno je u Centru za posjetitelje – Dvorac Janković u Suhopolju i jedino je takvo od Zagreba do Osijeka. U kinu će se prikazivati filmovi o povijesti grofa Jankovića, Suhopolju i Virovitičko-podravskoj županiji. Jednako tako, ovo kino obogatit će turističku ponudu ovoga kraja i upoznati posjetitelje s Virovitičko-podravskom županijom i Suhopoljem.

IMG 8634

U nazočnosti župana Igora Androvića, načelnika općine Suhopolje Siniše Horvata i Helene Hegediš iz Virovitičko-podravske županije danas (srijeda) smo posjetili Centar za posjetitelje – Dvorac Janković u Suhopolju i pobliže se upoznali s modernim 5D kinom.

-U okviru već spomenutog projekta, kino smo opremili s 20 sjedećih mjesta, koja su prilagođena za 5D projekcije. Sjedala su pomična, ovisno o situaciji mogu se pomicati gore, dolje, lijevo ili desno. Kroz projekt Suhopoljski vremeplov kreirana su i tri filma: Niz rijeku Dravu, Igre u dvorcu i Utrka konja. Kroz ta tri filma bit će predstavljen Dvorac Janković u Suhopolju, rijeka Drava koja se nalazi ovdje u blizini i cijela Virovitičko-podravska županija sa svom svojom florom i faunom – rekla je Helena Hegediš.

Uz 3D stereo naočale, s “vjetrom” u kosi i brojnim drugim efektima moći ćete doživjeti osjećaj 5D kina u kojem se sjedala miču i u kojem ćete imati osjećaj “kao da ste u filmu”.

-Kao što sam već i rekla, filmovi koji će se prikazivati posjetiteljima Dvorca Janković posebno su prilagođeni i popraćeni raznim zanimljivim efektima. Primjerice, kada u filmu bude prikazana vožnja rijekom Dravom na splavu, sjedala će se pomicati i imat ćete osjećaj kao da stvarno sjedite na tom splavu i putujete našom zelenom ljepoticom – dodala je Hegediš.

IMG 8726

U Centru za posjetitelje – Dvorac Janković, uz već spomenuto 5D kino, nalazit će se i 15 smještajnih jedinica – 15 dvokrevetnih soba, restoran, suvenirnica, multimedijalna soba, konferencijska sala…

-Dvorac će u budućnosti imati razno razne bogate kulturne i zabavne sadržaje. Jedan od tih sadržaja je i projekt Čudesan svijet grofa Jankovića ukupne vrijednosti 935.734 kuna. Bespovratna sredstva Ministarstva turizma iznose 480.000 kuna, a projekt je prijavljen na Program razvoja javne turističke infrastrukture u 2019. godini – naglasila je Hegediš.

Projektom će se multimedijom opremiti Centar za posjetitelje – Dvorac Janković u Suhopolju i postaviti oprema za virtualnu stvarnost (video igre i aplikacije). Glavna aktivnost je nabava multimedijalne opreme čime će se prošiti multimedijalni interaktivni postav Centra za posjetitelje inovativnom komponentom koja će posjetiteljima Centra pružiti mogućnost stavljanja u ulogu grofa ili grofice (pomoću aplikacije “Ja sam Grof/Grofica” omogućit će se, kroz interaktivno upravljanje vlastitom fotografijom i presvlačenjem s njihovom autentičnom odjećom, promjenom izgleda lica u lice grofa ili grofice te modeliranjem likova i oblika baroknog doba, prikaz posjetitelja u ulozi grofa ili grofice) te u virtualnoj stvarnosti mogućnost plesanja zajedničkog plesa s plemićkom obitelji Janković (video igra).

IMG 8655

Trećom fazom projekta rekonstrukcije Dvorca Janković u Suhopolju, dvorac će dobiti bazen, Wellness & Spa dio, a u prizemlju će se nalaziti vinski i cigar bar.

-Mislim da će kompletno Dvorac Janković biti zanimljiv svima, a posebno taj dio kino projekcija i radionica koje se pripremaju u kreativnom laboratoriju. Cijeli ovaj kompleks će biti zabavan školarcima, koji će ovdje dolaziti putem organiziranih ekskurzija, obiteljima s djecom, ali i ljudima u trećoj životnoj dobi, jer ovaj perivoj oko dvorca ima više od sedam hektara i zaista je predivan za šetnju. Ukupna vrijednost projekta Centar za posjetitelje – Dvorac Janković je 39.767.716 kuna, dok je udio EU sredstava 33.419.096 kuna, a završetak radova je predviđen za 1. veljače 2020. godine – zaključila je H. Hegediš.

Virovitičko-podravska županija bilježi sve veći broj noćenja i sve je interesantnija turistima. Najbolji primjer toga je podatak iz 2009. godine koji je iznosio 20.000 noćenja, dok je ta brojka u 2018. godini skočila na 43.000 noćenja, a sve to rezultat je konstantnog ulaganja u prirodnu i kulturnu baštinu.

IMG 8631

-Obnovili smo Kuriju Janković u Kapela Dvoru koja je danas hotel baština s četiri zvjezdice, jedini takav u Slavoniji. Nedavno je svoja vrata otvorio i Dvorac Pejačević u Virovitici, a uskoro očekujemo da svoja vrata otvori i Dvorac Janković u Suhopolju. Ulaganjem u dvorce prepoznati smo na turističkoj karti Hrvatske po jedinistvenoj plemićkoj ruti, koja će uskoro biti bogatija za još jedan dvorac u Virovitičko-podravskoj županiji, onaj četvrti koji još nije obnovljen, a nalazi se u Cabuni te bi u budućnosti trebao postati Centar za kulturu zdravlja. Što se tiče Dvorca Janković u Suhopolju, radovi na infrastrukturi, na samoj izgradnji i adaptaciji su gotovi. Završen je i perivoj oko dvorca, opremljeno je 5D kino, a trenutno je u tijeku opremanje kuhinje i smještajnih kapaciteta i očekuje se da dvorac bude opremljen do 1. veljače ove godine, nakon čega će slijediti svečano otvorenje – rekao je župan Andrović.

(www.icv.hr, ts, vpz.hr, foto: I. Bedeković)

[g-gallery gid=”574133″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content