FOTO Općina Sopje i ove godine sudjelovala na tradicionalnoj svinjokolji u mađarskim Martincima

U Martincima, jednom od sela s hrvatskim stanovništvom u južnom dijelu susjedne Mađarske, proteklog vikenda održana je manifestacija “Hrvatska svinjokolja u Podravini”.

Budući da Općina Sopje tradicionalno surađuje s nedalekim Starinom (Dravasztara) u Mađarskoj kroz dugogodišnju manifestaciju “Dravsko proljeće”, sopjanska ekipa sudjelovala je i na hrvatskoj svinjokolji u obližnjim Martincima.

Nakon okupljanja ekipa, njih jedanaest i zagrijavanja rakijom ili kuhanim vinom, počela je manifestacija slična slavonskom kolinju. Razlikuje se po broju ekipa koje istovremeno obavljaju sav posao kolinja, rekli bismo od svinje do kobasice, i po tome što se sve ocjenjuje. Zato se moralo paziti kako izgledaju proizvodi i kakvog su okusa, recimo, pečene kobasice, čurke i svinjokoljsko jelo koje tamo nazivaju frišketinom.

mar11

– Bilo je to lijepo druženje uz tradicionalnu svinjokolju na mađarski način, koja se gotovo i ne razlikuje od naše. Gotovo sve radimo jednako, od kobasica i čurki do čvaraka, razlika je jedino u začinima – rekao je načelnik općine Sopje Berislav Androš.

Kao i prošle, tako i ove godine pobjedu u spremanju frišketine odnijela je ekipa iz mađarskog Starina.

(www.icv.hr, adf, foto: V. Jelenčić i Općina Sopje)

[g-gallery gid=”575724″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content