Kuća od prirodnog materijala koju je gradio punih 5 godina nestala u požaru: Nikola Borić ne odustaje, slijedi gradnja nove

Nikolu Borića koji već nekoliko godina boravi u kućici u Kokočaku, prigradskom naselju Orahovice, zadesila je neočekivana nesreća. Naime, kuća koju je 5 godina gradio o prirodnog materijala u samo nekoliko sati potpuno je izgorjela. Nikola je unazad nekoliko godina uz prijatelja Branimira Rončevića, na tom mjestu pokrenuo i “Shumsku farmu” gdje uzgaja domaće životinje, koje imaju svoje nastambe i sve su ostale netaknute. Što je uzrok požara Nikola točno ne zna, ali pretpostavlja.

– Obzirom da je dimnjak bio od blata, a taj dan smo baš zagrijali kuću jer je bilo hladno i puno smo bili unutra, vjerojatno je dimnjak od topline popustio i vatra je uhvatila drvenu šindru. No, što je tu je. Svi smo živi i zdravi i sve naše životinjice su super i ne želimo da nas nitko žali, jer mi ne žalimo sebe. Krov nad glavom 10 kilometara dalje u gradu imamo i sve ide odavno po starom, sve na kraju krajeva uvijek i završi dobro jer sve je to život koji je i sam prolazan u ovoj materiji, a ostaje jedno prekrasno i poveliko iskustvo za duh – započinje Nikola te priča kako od kuće nije ostalo gotovo ništa.

1001nikola 1
Foto: Facebook Shumska farma

– Kuću koja nam je izgorjela, ni sami ne znamo kako, sagradili smo sami uz povremenu pomoć par dobrih prijatelja, od prirodnih materijala koji nas okružuju, više smo gledali da je to kao neka skulptura i uživali u svakom danu njezinog stvaranja, naučili smo jako puno i nova će biti još brže gotova, s još manje novaca i puno kvalitetnija i bolja, a totalno nas je oduševila spoznaja da od nje osim nekoliko vreća stakla i čavala nije ostalo apsolutno ništa osim pepela u kojem se sad kupaju kokice i ugljena kojeg jedu svinje. Priroda će ponovno moći preuzeti i ovaj dio parcele kao da nikada ničega ovdje nije bilo, a biljke će niknuti na zemlji od koje smo gradili – kaže Nikola naglašava kako neće odustati, dapače, već sada ima plan izgradnje nove kuće.

81003604 817715182006529 1036256882743836672 n
Foto: Facebook Shumska farma

– Ma naravno da ćemo nastaviti. Iako mi je trebalo punih pet godina da napravim ovu koja će mi ostati u vječnom sjećanju jer je prvo što sam počeo raditi po dolasku u Orahovicu i njenu okolicu, nekako mi je ovo znak za novi početak. Imam nekoliko planova i zato za sada još ne prihvaćamo pomoć ljudi, iako se svima koji su se do sada javili i nudili pomoć, od srca zahvaljujem. Novu kuću imam plan graditi ponovno od prirodnih materijala, posebno od industrijske konoplje koja je i puno jeftinija i nezapaljiva. Način gradnje bio bi putem nekoliko akcija već sam ostvario jednu suradnju s udrugom ZMAG, Zelena mreža aktivističkih grupa koja okuplja organske vrtlare, praktičare primjenjivih tehnologija i ekološkog graditeljstva, dizajnere permakulture i ekološke aktiviste. S njima bih organizirao nekoliko radionica u sklopu kojih bi izgradili novu kuću i mladima pokazali svu vrijednost prirodnih materijala i života u prirodi – kaže Nikola Borić kojeg smo i za ovaj razgovor zatekli u Kokočaku u njegovoj šumskoj farmi u njemu najdražem poslu sa životinjama. Nikola nakon svega ipak ne očajava puno:

81894167 816865648758149 7819185049827278848 o
Foto: Facebook Shumska farma

– Bez daljnjega da ne bi bilo super sada usred zime imati krov nad glavom i toplinu vatre u kaminu i popiti vrući čaj matičnjaka, da se možemo zgrijati kada radimo vani. Naravno da bi bilo puno ugodnije ući u prostor prepun nekih uspomena i predmeta koje smo skupljali po cijelom svijetu, cijelog svog života, ali ući u novo poglavlje prvog dana nove godine bez ikakvih materijalnih sitnica koje nas vežu još je više nekako opuštajuće od bilo čega drugog, a ovo sve materijalno kako je i bilo došlo ponovo će doći u pravo vrijeme – kaže Nikola. (www.icv.hr, vg)

[g-gallery gid=”574320″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content