POZITIVNI REZULTATI Virovitica među gradovima s najvećim porastom upisanih prvašića u posljednje dvije godine

Terensko istraživanje portala Gradonačelnik.hr pokazuje da porast broja upisanih učenika u prve razrede bilježi 19 gradova više nego lani.

Iako je školska godina već na prvoj polovici, još uvijek nisu objavljeni službeni podaci o broju upisanih učenika, a brojke s početka godine govore da su u prve razrede ove godine upisana 24 razreda prvašića manje nego lani. A lani je, podsjetimo, upisano čak 60 razreda manje nego godinu ranije. Ukupno, u zadnjih pet godina broj upisanih prvašića smanjen je za 4.000 ili čak 190 razreda.

Gradonačelnik.hr, kao i prošle godine, napravio je veliko terensko istraživanje kako bi vidjeli kakva je točno situacija po gradovima – gdje je broj prvašića manji, a gdje i za koliko veći nego prošle godine. Brojke prikupljene direktno od gradova u prvim tjednima nastave govore, da su čak 63 grada u plusu kad je riječ o upisanim prvašićima, što je pak za 19 više nego prošle školske godine kada ih je u plusu bilo 44.

Najveći porast – čak 75 posto prvašića više nego lani, bilježi tako Grad Novigrad, dok Grad Nin bilježi najveći rast u odnosu na prije dvije godine – čak 94,12 posto više upisanih prvašića.

Gledamo li apsolutne brojke, dvoznamenkasti rast bilježe 32 grada, 9 više nego prošle godine i dvostruko (16) više nego prije dvije godine.

Najveći porast u odnosu na lani (nakon Zagreba) bilježe tako Split (+46) i Metković (+44), dok najveći porast unazad dvije godine bilježe Jastrebarsko (+31) te Križevci i Virovitica (+26).

Ovdje, naravno, treba naglasiti da ovi podaci ne mogu biti mjerilo za ozbiljne demografske analize i ocjene, jer je broj prvašića u većini gradova uvijek bio podložan oscilacijama, neovisnima o generalnim demografskim trendovima ili kvaliteti života i standardima u samim gradovima.

Nakon Splita i Metkovića, najveć porast broja upisanih prvašića u donosu na prethodnu školsku godinu bilježe Novi Marof, Popovača, Karlovac, Gospić, Dubrovnik, Varaždin, Virovitica i Novigrad. Gledano u postotcima, osim Novigrada najveći skok bilježe Čabar, Vodnjan, Supetar, Popovača, Pregrada, Pakrac, Novi Marof, Gospić i Biograd na moru.

Unazad dvije posljednje godine najveći rast, uz Jastrebarsko, Križevce i Viroviticu imaju Beli Manastir, Metković, Đakovo, Valpovo, Dubrovnik, Benkovac i Novi Marof. U postotcima, rekorder je Nin sa čak 94,12 posto, Čabar, Beli Manastir, Varaždinske Toplice, Jastrebarsko, Bakar, Benkovac, Vrgorac, Valpovo i Novigrad.

IMG 0618
Foto: M. Bašić

Ivica Kirin: Roditeljima pomažemo i djecu pratimo od vrtića do fakulteta

– Nizom mjera i pomoći slijedimo djetetov put od predškolske i školske dobi pa sve do studiranja, nastojeći roditeljima na tom putu maksimalno olakšati. Tako Grad Virovitica pomaže obiteljima koje postaju bogatije za jednoga člana – uplaćujući iznos od 1.000,00 kuna za prvo dijete, 2.000,00 za drugo dijete, i tako dalje. Uz besplatne udžbenike, 1,6 milijuna kuna godišnje izdvajamo za besplatan prijevoz na nastavu učenika u školama čiji je osnivač Grad Virovitica, sufinanciramo rad dječjeg vrtića sa preko 7 milijuna kuna godišnje, energetski smo obnovili i izgradili sve matične i područne škole, izuzev Područne škole u Čemernici, te samo u školskoj godini 2018./2019. uložili u obnovu škola i vrtića gotovo 20 milijuna kuna. Uz to, u sklopu projekta vrijednog preko 83 milijuna kuna, izgrađen je novi Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju koji je jesenas i otvoren, dok će iduće godine u funkciji biti i nova trodijelna sportska dvorana i trg.

Izdvajamo sredstva za pomoć obiteljima koje se nalaze u teškim životnim prilikama, sufinanciramo djelatnost dadilja, izdvajamo za sve one obitelji koje su u riziku od siromaštva i koje ne mogu same snositi troškove prehrane djeteta u školi. Grad Virovitica kontinuirano radi na ugodnijem boravku djece u vrtićima i školama, a sljedeće godine nas očekuje i otvorenje novog vrtića u Svetom Đurađu u vrijednosti preko 5,5 milijuna kuna, što pokazuje našu skrb i brigu za najmlađe – ističe gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

(gradonacelnik.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content