PROMO Najuzornija hrvatska seoska žena Svetlana Bastalić: Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je ženama poticaj da vjeruju u sebe, u svoje vrijednosti i snagu, u svoje znanje i sposobnosti

Svetlana Bastalić iz Dinjevca, mjesta u općini Pitomača, prava je seoska žena, majka, domaćica i vjernica, ali i njegovateljica kulturne baštine svog kraja – a ove je godine njezin trud nagrađen titulom Najuzornije hrvatske seoske žene. Ona je udana i majka petero djece, a osim majčinskih obaveza svaki dan ju čeka posao na obiteljskom gospodarstvu koje se bavi stočarstvom i ratarstvom, uzgojem krava, svinja, ovaca, kokoši i drugih domaćih životinja. Također, obrađuju i 35 hektara zemlje, a svoje proizvode Svetlana prodaje na kućnom pragu. Ova seoska žena brine se i za očuvanje tradicije i običaja svoga kraja te aktivno vodi Udrugu žena Dinjevac, a osim toga, Svetlana je i vatrogaskinja, kao i njezin suprug.

  1. Dobitnica ste titule Najuzornije hrvatske seoske žene, što vam znači to priznanje?

– Privilegiju i čast statusa Najuzornije hrvatske seoske žene ne doživljavam samo kao plaću za svoj rad na seoskom domaćinstvu, već i kao veliku priliku promicanja hrvatskog sela, seoske žene, svoje obitelji, doma i zavičaja. Pritom promičući svoje prelijepo selo Dinjevac u kojem živim, svoju općinu Pitomača i svoju Virovitičko-podravsku županiju.

  1. Svijet je danas okrenut „modernom“ dok se tradiciju polako zaboravlja, je li danas teško biti žena na selu?

– Život žene na selu nije nimalo lak, dan počinje od ranih jutarnjih sati. Treba uskladiti obaveze u staji, u kući, oko kuće, s djecom i radom u polju, nije nimalo jednostavno. Seoske žene i danas žive u tuđim sjenama, sjenama ograničenja i barijera, podalje od tijekova društvenih zbivanja. Ja sam na čelu “Udruge žena” Dinjevac koja promiče kulturnu baštinu i tradiciju hrvatskog sela. Članica sam upravnih i stručnih tijela javne ustanove od kojih ističem one u kulturi gdje aktivno sudjelujem u provedbi projekta “Kultura je na selu”, kojima pokazujemo da se kvalitetni kulturni programi mogu napraviti i u malim sredinama. Danas i moje seljanke u Dinjevcu, kao i ostalim selima općine Pitomača uživaju u koncertima klasične glazbe, kazališnim predstavama, večerima pjesništva.

IMG 7784
Foto: I. Bedeković

Uz dobru organizaciju svaki posao se kvalitetno odradi i uvijek se nađe vremena za slobodne aktivnosti. Ali život na selu daje svoje blagodati koje grad nema. Ujutro se budite uz cvrkut ptica, okruženi zelenilom i uživate jedan mir, a najviše uživate u plodovima svoga vrta. Da i ja sam ta žena, ta ponosna hrvatska žena čije prvo poglavlje životopisa ima obrise tradicionalnog poimanja seoske žene. Dakle brižna sam supruga i majka petero prekrasne djece. Jednako uspješna i na njivi i u kuhinji. Istim žarom uređujem i kuću i staju. Naravno, ne da mi kuća bude kao staja već da mi staja bude kao kuća. Ovo što jesam i kakva sam ja danas, zahvaljujem prije svega svojoj obitelji, svom suprugu i djeci. Ljubav, razumijevanje, žrtvovanje i radost to sve jednom riječi zovem – obitelj.

  1. Može se vidjeti da ste zaista uključeni u život svoje okoline, što mislite o položaju žena u našem društvu?

– Usprkos mnogim izborenim pravima i načelnoj ravnopravnosti spolova, žene danas ne uživaju tretman ravnopravnih ljudskih bića te trpe različite oblike diskriminacije. Muškarci još uvijek drže veći dio društvene, ekonomske, političke i religijske moći.

  1. Doprinosi li poboljšanju položaja žena to što Republiku Hrvatsku vodi predsjednica, a ne predsjednik?

– U proteklih pet godina uz našu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović vodeći Republiku Hrvatsku, žene imaju više pouzdanja i vjere u sebe – u svoje vrijednosti i snagu, u svoje znanje i sposobnosti. Žene svakodnevno i kontinuirano dokazuju koliko su uspješne i upravo zato moraju biti ravnopravne  s muškarcima, zastupljene u politici i u vladi, parlamentu i upravljačkim odborima. Uloga žene u gospodarstvu i društvu se mijenja i promjene su vidljive i u Hrvatskoj, gdje žene sve češće pišu projekte, nosioci su OPG-a i pokreću vlastiti posao.

IMG 7726
Foto: I. Bedeković
  1. Zašto smatrate da je Kolinda Grabar-Kitarović najbolji izbor za Hrvatsku i u idućih pet godina?

– U proteklih pet godina, Kolinda Grabar-Kitarović je uvijek bila glas naroda. Žena koja se ponosi svojim porijeklom i identitetom, koja je stvorila ugled i poziciju Hrvatske u svijetu, koja je danas bolja nego ikad prije. Vratila je dostojanstvo hrvatskim braniteljima. Nastoji vratiti mlade ljude u Hrvatsku i omogućiti im bolji život. Kolinda Grabar-Kitarović je žena koja zna što je važno za budućnost i razvoj, te da svaki hrvatski čovjek, dijete i svaka obitelj može svoj snove ostvariti u Domovini. Ja sam uvjerena da naša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dobro razumije naše probleme i održivu poljoprivredu, pametna sela, uvjete i kvalitetu življenja u našim selima jednaku kao i u gradovima, a mi seoske žene spremne smo u tome najviše pomoći. Zajedno možemo postići da hrvatsko selo bude mjesto povratka, a ne odlaska i da status hrvatske seoske žene bude cilj kojem se teži.

(promo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content