Ptičja gripa opet prijeti Europi: Zabilježena u pet susjednih zemalja, ministarstvo izdalo preventivne mjere

U 15 dana ptičja gripa pojavila se u pet europskih zemalja – Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i Mađarskoj u kojoj je eutanazirano više od 50.000 purana, a još 150.000 peradi je spremno za eutanaziju, piše Dnevnik.hr.

Hrvatska se također nalazi u zoni vrlo visokog rizika od pojave bolesti, zbog čega je Ministarstvo poljoprivrede izdalo određene preventivne mjere jer pojava ove bolesti može u 48 sati izazvati 100 postotnu smrtnost domaće peradi.

– Radi se o preventivnim mjerama, biosigurnosnim mjerama kojima je cilj spriječiti moguće kontakte domaće peradi i divljih ptica, spriječiti direktne kontakte, kao i indirektne kontakte, mogućnosti zaraze hrane za domaću perad, vode kojom se napaja, stelje ili bilo kakve druge opreme koje dolaze u dodir s domaćom peradi – rekla je Tatjana Karačić, pomoćnica ministrice u upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane ministarstva poljoprivrede.

Na stranicama Ministarstva nalaze se detaljne aktivnosti koje su poduzete, a između ostalog navode kako je provođenje biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi obvezno, kao i prijava svake promjene zdravstvenog stanja i uginuća peradi i ptica.

– Posjednici su dužni redovito pratiti zdravstveno stanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu te u slučaju pojave znakova bolesti i/ili uginuća isto odmah prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji kako bi se provelo uzorkovanje i time omogućilo rano otkrivanje infekcije. Jednako tako potrebno je prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji ukoliko se uoče uginule divlje ptice – stoji u uputama Ministarstva. (dnevnik.hr, poljoprivreda.gov.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content