RAZVOJNA AGENCIJA VTA Ravnateljica Tihana Harmund: Ponosni smo na mnoštvo projekata, u 2020. godinu ulazimo s još više ideja

Razvojna agencija VTA tijekom 2019. godine nastavila je s nizom velikih projekata koji su dokaz uspješne suradnje Agencije i osnivača, Grada Virovitice.

Djelatnici Razvojne agencije VTA sustavno rade na osmišljavanju, pripremi i izradi natječajne dokumentacije, prijavi projektnih prijedloga te provedbi odobrenih projekata. Tako je tijekom 2019. godine prijavljeno ukupno 516 projekata na nacionalne i EU natječaje.

– Veliki broj infrastrukturnih projekata odrađen je u fazi realizacije, međutim naglasak stavljamo na one projekte kroz koje se pomaže najugroženijim skupinama društva i djeci. Tako je kroz suradnju s Gradskim društvom Crvenog križa Virovitica nastavljena provedba projekta zapošljavanja žena, podjele humanitarnih paketa hrane, higijenskih potrepština i školskog pribora i osposobljavanje nezaposlenih osoba – istaknula je Tihana Harmund, ravnateljica Razvojne agencije VTA.

Također, kroz projekte EU osigurana su sredstva za prehranu u školama za djecu iz socijalno ugroženih obitelji, kao i za pomoćnike u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju. Jedan, također važan projekt koji olakšava usklađivanje obiteljskog i poslovnog života, realizira se u suradnji s Dječjim vrtićem “Cvrčak”, a odnosi se na poslijepodnevni rad vrtića u sklopu kojeg se nabavlja i oprema i didaktički materijali za djecu.

PRIPREMLJENO 110 PROJEKATA

Puno se pomaže i organizacijama civilnog društva pa je tako tijekom godine Razvojna agencija VTA pripremila 110 projekata za različite nacionalne natječaje za donacije i sponzorstva.

Uspješnom nizu prijavljenih i odobrenih projekata u sklopu natječaja “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora” pridružuje se i energetska obnova Mjesnog doma u Svetom Đurđu, Rezovačkim Krčevinama i Milanovcu. Svrha projekata je smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora te smanjenje godišnje emisije CO2.

– Suradnja s poduzetnicima i poljoprivrednicima izuzetno je dobra te je 2019. prijavljeno 26 projekata ukupne vrijednosti 5,3 milijuna kuna, dok su u provedbi 43 projekta ukupne vrijednosti 7,8 milijuna kuna. Osim toga, izrađeno je 355 prijava za Podmjeru 17.1. Osiguranje usjeva, životinja i biljaka iz Programa ruralnog razvoja RH ukupne vrijednosti 3,2 milijuna kuna – ističe ravnateljica Harmund.

Na “Poziv na podnošenje projektnih prijedloga Interreg V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020.” prijavljeno je ukupno 8 projekata vrijednih 31 milijun kuna. OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica prijavila je projekt izgradnje atletske staze i adaptacije i opremanja knjižnice, OŠ Vladimir Nazor prijavila je projekt izgradnje zvjezdarnice, Glazbena škola “Jan Vlašimsky” i Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica kroz projekte će nabaviti potrebnu opremu, a Dječji vrtić “Cvrčak” nositelj je projekta izgradnje poligona za djecu za sigurnost u prometu.

Najveći gradski projekti odnose se na uređenje Trga kralja Tomislava i opremanje Vanadisa, uređenje Franjevačkog parka ispred crkve sv. Roka u Virovitici i uređenje Virovitičkih jezera. Svi projekti su i dalje u fazi evaluacije.

Na Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu odobreno je 12 projekata ukupne vrijednosti 4,2 milijuna kuna, čime se smanjuje udio vlastitih sredstava u sufinanciranju odobrenih europskih projekata.
Razvojna agencija VTA također provodi projekte kroz program “ERASMUS+” i to s partnerima iz Nizozemske, Španjolske, Norveške, Grčke, Cipra, Mađarske i Litve. Projekti se odnose na osposobljavanje, samozapošljavanje i obrazovanje, a ukupna vrijednosti im je 3,5 milijuna kuna.

NAJZNAČAJNIJI PROJEKT “5 DO 12 ZA DVORAC”

Najznačajniji europski projekt Grada Virovitice ukupne vrijednosti 82 milijuna kuna, Integrirani razvojni program Virovitice “5 do 12 za Dvorac”, priveden je kraju.

Projekt se provodio 36 mjeseci te je u sklopu obnove parku vraćen perivojni izgled, uređene su šetnice, postavljeni dizajnerski drveni mostovi od kojih svaki ima svoju priču, a prostor ispred Gimnazije postao je nova gradska ‘špica’ na kojoj će se održavati manifestacije. Stalni postav Muzeja sastoji se od dvije tematske cjeline – “Drveno doba” i “Povijest grada i Dvorca”, koje su prikazane na suvremen i kreativan način.

– U 2020. godini plan je i dalje pripremati projekte za sve prihvatljive nacionalne i EU natječaje, a od onih najvećih infrastrukturnih možemo istaknuti prijavu izgradnje Postrojenja za sortiranje otpada, Postrojenja za biološku obradu otpada, Reciklažnog dvorišta za građevinski otpad i energetske obnove javnih i višestambenih zgrada – ponosno ističe T. Harmund.

Također, nastavlja se izuzetno dobra suradnja s gradskim institucijama, organizacijama civilnog društva i ostalim dionicima te će se kroz projekte i sredstva EU i dalje pomagati onima kojima je pomoć najpotrebnija.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content