Stručno osposobljavanje je ukinuto, zamjenjuje ga druga mjera

Nakon desetljeća postojanja, od 1. siječnja ove godine ukinuta je mjera stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa (SOR), piše Srednja.hr. Kako su im pojasnili iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), mjera je ukinuta zbog promjena na tržištu rada. Naglasak u davanju potpora za zapošljavanje u 2020. bit će stavljen na mjeru pripravništva.

Mjera pripravništva će mladima omogućiti zapošljavanje uz sklapanje ugovora o radu. Napomenuli su tom prilikom i da će zapošljavanjem uz pripravništvo mladi imati ‘ekonomsku i socijalnu sigurnost’. Tako korisnici  SOR-a primaju novčanu pomoć i primjerice, nemaju pravo na plaćeno bolovanje, dok korisnici pripravništva primaju plaću sukladno razini obrazovanja i složenosti poslova koje obavljaju te će imaju materijalna i druga prava iz kolektivnog ugovora.

Za razliku od stručnog osposobljavanja, pripravništvo mogu koristiti i stariji od 30 godina, a mjera traje jednako, 12 mjeseci. Osobe koje žele koristiti pripravništvo moraju biti u evidenciji nezaposlenih, ali nema ograničenja na minimalno 30 dana, kao što je to slučaj kod stručnog osposobljavanja. Mjera pripravništva može se koristiti i u realnom i u javnom sektoru.

U realnom sektoru tijekom pripravništva HZZ financira 50 posto godišnjeg troška bruto II plaće radnika ili 75 posto za osobe s invaliditetom, bez gornjeg ograničenja, prema plaći tog radnog mjesta poslodavca i 50 posto troška prijevoza.

Dok u javnom sektoru HZZ financira 100 posto iznosa prema iznosu pripravničke plaće, koja iznosi 85 posto plaće radnog mjesta, a sukladno Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama i trošak prijevoza sukladno Odluci Upravnog vijeća. Dodatno se u javnom sektoru financira trošak stjecanja pedagoških kompetencija za pripravnike koji se zapošljavaju u prirodoslovno-matematičko-informatičkom i tehničkom području, i to u iznosu do 10.000 kn. Više možete pročitati OVDJE. (srednja.hr)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content