Svetosavska akademija u Slatini

Na spomendan najvećeg svetitelja Srpske pravoslavne crkve 27. siječnja 2020. održana je u slatinskom kinu 6. Svetosavska akademija u organizaciji slatinske parohije i paroha protojereja Dragana Gačeše. Prije toga na svečanoj liturgiji u hramu sv. Petra i Pavla u Slatina posvećen je slavski kolač. U prepunoj dvorani kina skupu se prvi obratio vladika Eparhije pakračko-slavonske vladika Jovan Ćulibrk. Tom prilikom Slatinu je posjetio i služio svetu liturgiju najviši crkveni velikodostojnici SPC među kojima i patrijarh cijele SPC gosp. Irinej i arhiepiskop Jeruzalemske patrijaršije Makarije.

ssa

Program akademije, kao i prijašnjih godina, nadahnuto je vodio dožupan VPŽ Igor Pavković.
U programu su pjesmama sudjelovali i poznata pjevačica srpske tradicionalne glazbe Svetlana Spajić, zbor petoro karlovačkih bogoslova, i zbor SKD Prosvjeta iz Slatine s pjesmom Molitva sv. Savi. Po prvi puta u Slatini svoje folklorno umijeće pokazali su članovi Ansambla narodnih igara SKD Prosvjeta, pododbor Vukovar s narodnim plesovima iz zapadne Slavonije i južne Srbije.

ssa2„Popadija“ Slavica Gačeša s puno truda uvježbala je 13-toro djece koja pohađaju crkveni vjeronauk prigodnim recitacijama o sv. Savi. Slatinska pjesnikinja Milena Bogatić svoju pjesmu Pravoslavlje završava riječima „Iznad svega lošeg budi – Slavonci smo, budimo ljudi“. (www.icv.hr, vj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content