TURISTIČKI I POVIJESNI BISER U SRCU VIROVITICE PRIVLAČI POSJETITELJE Novi Muzej samo u prosincu vidjelo više od dvije tisuće ljudi

Prošlo je oko mjesec i pol dana otkako je Gradski muzej Virovitica zasjao u novom ruhu i predstavio javnosti novi stalni postav, arheološku, etnografsku, kulturno-povijesnu i likovnu zbirku te besprijekoran interijer. U pravom smislu riječi Virovitičani su dobili „svoj“, zavičajni muzej. Budući da se bliži poznata manifestacija „Noć muzeja“, koja će se održati 31. siječnja, djelatnici Muzeja imaju pune ruke posla. No, ravnateljica Mihaela Kulej našla je vremena i s nama podijelila iskustvo rada novog Muzeja, povratnu informaciju od strane građana i dojmove gostiju od otvorenja.

DVORAC JE PRVI IZLOŽAK MUZEJA

– Tijekom prosinca prošle godine Muzej je posjetilo više od 2000 posjetitelja – s ponosom ističe ravnateljica Mihaela Kulej te dodaje da je sam Dvorac Pejačević prije svega prvi eksponat muzeja.

-Prvo što se trebalo učiniti je obnoviti zgradu dvorca. Svi građani grada Virovitice svjedočili su njegovom postupnom propadanju i potrebi da što prije krene u obnovu zbog dugogodišnjeg zanemarivanja. Zato tvrdim da je cjelokupna obnova dvorca, ali i okoliša, odnosno parka – perivoja bila neophodna da ovaj ‘ mali veliki muzej’ dobije izgled kakav i zaslužuje – zaključila je Mihaela Kulej, dodavši da je i prvobitna zamisao tadašnjeg grofa Pejačevića bila da dvorac dominira Viroviticom, što je njegovom obnovom i postignuto.
Osim iznimno velikog broja građana, Muzej su posjetili i predstavnici raznih institucija; kulturnih, prosvjetnih, znanstvenih i drugih.

muzej kulej Custom

NOVE MOGUĆNOSTI

– Muzej su do sada posjetili brojni kolege, npr. djelatnici Arheološkog muzeja Zagreb, ali i brojni posjetitelji koji nisu iz Virovitice, nego ciljano dolaze posjetiti novi stalni postav. Imamo također najave dolaska kolega iz Muzejske udruge istočne Hrvatske, a posjetili su nas i predstavnici Ekonomskog fakulteta iz Osijeka, umirovljenici iz Zagreba te učenici mnogobrojnih škola, što nas posebno veseli. Prvobitna zamisao je i bila da osim kulturološke i baštinske vrijednosti, ovaj Muzej bude i svojevrsni „boom“ lokalne zajednice i njezine turističke ponude, što je u konačnici i ostvareno. Taj trend očekujemo i ubuduće – ističe M. Kulej.

I prijašnjih godina virovitički muzej sažimao je i područja koja nisu isključivo muzejska, poput glazbenih događanja, glumačkih sadržaja i drugo, a sadašnje, modernije i uređeno izdanje pruža još više takvih mogućnosti.

– Već na muzejskoj manifestaciji „Noć muzeja“, posjetitelji će osim u novom stalnom postavu, moći uživati i u mnogim drugim zabavnim sadržajima poput Jazz koncerta. Tome se posebno radujemo jer poučeni dosadašnjim iskustvima znamo da veliki broj naših građana uživa upravo u toj kombinaciji i da se na taj način u pravom smislu riječi može naći za svakoga ponešto – najavljuje M. Kulej.

muzej 1 Custom

OTVORENI ZA SURADNJU

Govoreći o suradnji, M. Kulej kaže da je Gradski muzej Virovitica otvoren za suradnju sa svim građanima koji posjeduju određene starine u svojim domaćinstvima.

– Bilo bi nam drago da nam se obrate svi oni koji nešto u tom smislu posjeduju. Važno je napomenuti da uz taj predmet mora biti i dokaz o posjedovanju. Dakle, ljudi dođu kod nas, ponude nam određeni predmet, a mi na temelju naše misije prikupljanja predmeta možemo ponuditi otkup tog predmeta. Držim da na taj način još bolje učvršćujemo povezanost građana s našom institucijom jer svaki vid suradnje i svi popratni sadržaji mogu ponukati i one koji dosad nisu posjetili Muzej, da to i učine. U takvom kontekstu mi proširujemo krug stalnih posjetitelja što je poseban užitak svim djelatnicima muzeja, ali i našim suradnicima – poručuje M. Kulej.

MG 4699

Oni koji su na poseban način dali obol u stvaranju novog muzeja, je tvrtka „KREAR“ iz Zagreba, muzeologinja Natalija Bajs i arhitekt Javijer Luri. Naravno, tu je i domaći tim – Jasmina Jurković Petras, Dubravka Sabolić, Jasna Poljak, Nikolina Hećimović, Andrej Malek, tehničari Matko Kolesarić, Daniel Čalić i Miroslav Barunac, Ivana Baivić, Katarina Bubnjić, Silvija Salajić, vanjske suradnice Sanja Baškarad i Dora Rukavina, Anita Sertić i Ivan Borbaš.

– U ime svih djelatnika Gradskog muzeja Virovitica zahvaljujem građanima Virovitice i svim drugim posjetiteljima koji su nam ukazali povjerenje i pozivam ih da u što većem broju posjete naš Muzej, ako ne prije, onda za „Noć muzeja“ , 31. siječnja od 18 do 01 sati. Sve informacije možete vidjeti na našoj internet stranici i društvenim mrežama – naglasila je M. Kulej. (www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content