Umjesto snijega imamo maglu: Što nam donosi ostatak siječnja?

Nalazimo se u najhladnijem i najsnježnijem mjesecu u godini? Barem bi tako trebalo biti, ako se pita klimatološke prosjeke. Temperature zraka gledajući višegodišnji prosjek u prvih 14 dana mjeseca siječnja nisu previše odstupala u odnosu na višegodišnje prosječne vrijednosti.

image

Kod oborina stvar je jasnija. Od početka mjeseca siječnja do jučer (utorak) na području grada Virovitice, ali i ostatka Virovitičko-podravske županije palo je 1 do 3 mm oborine, dok je višegodišnji siječanjski prosjek oborina 55,5 mm.

  • 1967. godine 9. siječnja na području grada Virovitice mjerili smo 68 cm snijega. To je ujedno i najdeblji snježni pokrivač od 1951. godine.
  • 2016. godine 11. siječnja na području grada Virovitice mjerili smo 18,6°C. To je najviša temperatura izmjerena u siječnju od 1951. godine.
  • 1987. godine 13. siječnja smo se „ledili, cvokotali, škripali zubima“ na -24,3°C.

Siječanj je kroz povijest bio više nego zanimljiv u odnosu na ovogodišnju dosadu od vremena. Polje povišenog tlaka zraka krivac je za tmurno, sivo i maglovito vrijeme u nižim predjelima, dok u višim predjelima imamo sunčano i osjetno toplije vrijeme. Da, to je temperaturna inverzija koja je tipična za hladniji dio godina, kod dominacije stabilne i jake anticiklone. Tako da anticiklona ne znači nužno sunčano i toplo vrijeme. Barem ne u hladnijem dijelu godine.

Pogoršanje vremena koje očekujemo u dane vikenda neće biti previše izraženo. Očekujemo tek lokalne, slabe i mjestimične oborine na granici kiše i snijega. Ponegdje će oborine u potpunosti izostati. Valjalo bi upozoriti na mogućnost smrzavanja oborina koje bi padale! Temperature zraka ovisit će o  dugotrajnosti magle. Jutarnje temperature zraka očekujemo od -4°C do 0°C. Najviše dnevne od 0°C do 7°C tijekom četvrtka. Vjetar slab do umjeren sjevernih smjerova.

Tjedan pred nama temperaturama zraka neće se previše razlikovati u odnosu na tjedan koji je iza nas.

U danima pred nama pripazite na maglu koja može smanjivati vidljivost na manje od 100 metara te mogućnost poledice!

Ljubitelji snježnih pahuljica još nije vrijeme za snježno radovanje. Ali, nada postoji do kraja siječnja. To jest u zadnjem tjednu mjeseca siječnja. Zima nam je tek započela. Veljača „prevrtača i ožujak luđak“ su pred nama. Još je teško sa sigurnošću reći, ali prognostički izlazi „crtaju“ jednu ili dvije ciklone u zadnjem tjednu mjeseca siječnja. Stoga, ljubitelji snijega, držite fige. Pratimo što i kako, na vrijeme ću vas obavijestiti o svemu. (www.icv.hr, kp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content