AGLOMERACIJA PITOMAČA Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda

U Općinskoj vijećnici Općine Pitomača danas (utorak) potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Izgradnja sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Pitomača”. Ugovor o sufinanciranju potpisali su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, direktorica Virkoma d.o.o. Virovitica Margareta Ptiček i načelnik općine Pitomača Željko Grgačić.

IMG 2100

Potpisivanju ugovora nazočili su, između ostalih, saborski zastupnici Josip Đakić i Tomislav Tolušić, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović sa zamjenicima Marijom Klementom i Darkom Žužakom, gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin i njegov zamjenik Damir Marenić te direktor Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu Hrvatskih voda Željko Kovačević.

Današnjim potpisom ugovora kreće se u realizaciju Aglomeracije Pitomača koja je vrijedna oko 262 milijuna kuna, od tog iznosa najveći dio će se financirati EU sredstvima, dok će Općina Pitomača sudjelovati tek s nešto više od 8 milijuna kuna.

– Ovo je najbolji mogući način kako iskoristiti Europska sredstva i podići kvalitetu života naših građanki i građana. Realizacijom ovog projekta omogućit će se prije svega značajno uvećanje mogućnosti priključenja na sustav javne vodoopskrbe, a isto tako i uvećanje priključenja na sustav javne odvodnje s nekih 39 posto na 86 posto, odnosno preko 4000 priključaka – rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

IMG 2138

– Ono što želim istaknuti je činjenica da realizacijom Aglomeracije Pitomača zapravo dovodimo sustav realizacije projekata u Republici Hrvatskoj na jednu novu razinu. Današnjim potpisivanjem ugovora premašili smo broj od 50 potpisanih aglomeracija odnosno odobrenih sredstava. Ukupno ih je 54 i njihova vrijednost prelazi 22 milijarde kuna, a trebaju biti realizirani do 2023. godine. To je sjajan signal za hrvatsku građevinsku operativu i siguran sam da će na području Virovitičko-podravske županije, odnosno Pitomače, domaća operativa pronaći svoje mjesto, dakle i posao i u konačnici čitav niz pozitivnih učinaka – ističe ministar Ćorić.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković najavio je i projekt na području Slatine.

– Nadam se da su građani na području Virovitičko-podravske županije zadovoljni, prije svega iz razloga što se već provodi projekt Virovitica II vrijedan 165 milijuna kuna. Napravili smo 36 kilometara kolektorske mreže i na snazi je ugovor o izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na razini 26 tisuća stanovnika. Istovremeno smo pripremali i odobrili od strane našeg Ministarstva zaštite okoliša i energetike novi projekt ovdje u Pitomači koji treba isto tako omogućiti gradnju 65 kilometara kolektorske mreže i isto tako izgradnju drugog stupnja s 9 tisuća stanovnika, gdje ćemo značajno podići standard priključenosti i zbrinjavanja otpadnih voda na području Dunavskog slijeva. Nema više zapreka niti da se odobri projekt Slatina. Ako na kraju brojimo Viroviticu, Pitomaču i Slatinu bit će riječ o ulaganju od 700 milijuna kuna od kojih je 400 milijuna kuna moguće dobiti iz Europskih fondova – rekao je Đuroković.

IMG 2140

Izuzetno sretan ovim vrijednim projektom je načelnik općine Pitomača Željko Grgačić koji je istaknuo kako je sam centar Pitomače imao kanalizaciju, a ovim projektom se ona širi na Kladare, Dinjevac, Grabrovnicu, Stari Gradac, Otrovanec i ostatak Pitomače.

– Veseli me što stvaramo bolje uvijete življenja na području cijele naše općine. Ovo je najveća investicija u povijesti Općine Pitomača i na području naše županije. Toga ne bi bilo da nema zajedništva kakvog imamo sa Županijom i Hrvatskim vodama na koje se uvijek možemo osloniti, naša pratnja su i saborski zastupnici. Ovaj projekt je krenuo 2010. godine i stagnirao je sve do dolaska trenutne Vlade Republike Hrvatske na čelu s Andrejom Plenkovićem, tek tada se pokrenulo sve i zahvaljujem se saborskim zastupnicima i gospodinu Tomislavu Tolušiću kao i našem saborskom zastupniku Josipu Đakiću koji su podržali ovaj projekt – rekao je Grgačić.

IMG 2152

Saborski zastupnik Josip Đakić istaknuo je važnost ovog projekta za općinu Pitomača.

– Potreba za ovim projektom je velika i dugo tišti općinu Pitomača i njezine stanovnike. Zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske, ministru, svima onima koji su sudjelovali u rješavanju ovoga pitanja. Očekujemo rješavanje projekata u Slatini kao i drugim potrebnim lokacijama na području županije, kako bi u konačnici dosegli razinu odvodnje otpadnih voda kao i s vodoopskrbom s kojom smo dosegli 98 posto pokrivenosti. Veliku ulogu u tome ima Europska unija, jer da nismo korisnici Europskih fondova sigurno da ne bi mogli to ni ostvariti – rekao je Đakić.

IMG 2033

Saborski zastupnik Tomislav Tolušić istaknuo je kako je jučer potpisan najveći ugovor u povijesti Virovitičko-podravske županije, obnova pruge Virovitica-Pitomača vrijedna 200 milijuna kuna, a već danas taj iznos nadmašuje ovaj projekt.

– Što se tiče Općine Pitomača, jučer obnova pruge, danas aglomeracija, u četvrtak dogovor s ministrom Butkovićem za kupnju nove skele koja će spojiti naš jedini naseljeni riječni otok u Hrvatskoj Križnicu. Danas su kolege iz Hrvatskih voda obećale da ćemo konačno dobiti suglasnost za izgradnju mosta na Križnici, tako da što se tiče Općine Pitomača poprilično smo zadovoljni smjerom kojim smo krenuli – rekao je Tolušić.

IMG 2038

Zadovoljan vrijednim projektom, kako za općinu Pitomača, tako i čitavu županiju, je i župan virovitičko-podravski Igor Andrović.

– Izgradnjom Aglomeracije Pitomača, nakon Virovitice, a potom i izgradnjom Aglomeracije Slatina sa sigurnošću će se poboljšati kvaliteta života žitelja na području naše županije. Izuzetno mi je drago da je danas ovaj ugovor potpisan jer i žitelji koji žive u ruralnim dijelovima naše županije zaslužuju jednake benefite kao što ih imaju i oni žitelji koji žive u urbanim sredinama – istaknuo je Andrović.

IMG 2150

(www.icv.hr, ib)

[g-gallery gid=”578227″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content