DNEVNI BORAVAK GDCK VIROVITICA Izložbom i lijepim riječima odali počast svojoj vedroj Bernardi Idžojtić, poznatoj virovitičkoj umjetnici

U Dnevnom boravku Gradskog društva Crvenog križa Virovitica, danas (utorak) je ravnateljica Društva Željka Grahovac otvorila izložbu slika poznate virovitičke umjetnice, dugogodišnje nastavnice i članice Likovnog kluba Nikola Trick, stalne suradnice Gradskog društva Crvenog križa, Bernarde Idžojtić.

Slike su vlasništvo Bernardine kćeri Marte, Jasne Per Kožnjak i Gradskog društva Crvenog križa Virovitica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Povod izložbe ove omiljene umjetnice, a koja nas je zauvijek napustila u siječnju prošle godine, je obljetnica njenog rođenja, 10. veljače 1946. O njoj i njenom radu tom prigodom govorili su njeni prijatelji i suradnici, ravnateljica Željka Grahovac, nastavnica likovnog odgoja u mirovini Jasna Gojević i voditeljica Dnevnog boravka Sanja Kolar. Bernarde su se prisjetili i drugi ljudi s kojima je radila i sudjelovala u projektima, kao i svi ostali korisnici Dnevnog boravka s kojima je nakon svog umirovljenja provodila lijepe trenutke.

UTJECALA NA SVE

Inicijatorica ovog događaja Sanja Kolar napomenula je da ideja izložbe upravo proizlazi iz činjenice da je Bernarda Idžojtić bila ne samo korisnik, nego i volonter i kulturni voditelj, a da će njen utjecaj na ovaj prostor živjeti zauvijek.

-Utjecala je na sve nas i jako nam nedostaje. Ne prođe ni jedan naš susret, a da je se na neki način ne sjetimo. Ponekad nam se čini da je stalno s nama, jer i dalje se rukovodimo nekim njenim idejama, osmišljavanjima izložbi, kreativnim radionicama koje je vodila i napose njenoj dobroti i vedrom duhu koji je prenosila na sve nas – rekla je Sanja Kolar.

Njena dugogodišnja prijateljica i suradnica, također likovna umjetnica Jasna Gojević ni godinu dana poslije Bernardine smrti nije mogla skriti emocije.

“MECA ĆE UVIJEK OSTATI DIO NAS”

-Ostavila je silan trag ne samo u ovom prostoru nego i u našim životima, posebno u mom osobnom životu. Meca, kako smo je rado zvali je jednostavno rečeno dio mene. Bile smo godinama skupa, dijelile i lijepe i teške trenutke. I danas sam u znak sjećanja na nju donijela drenak, biljku koju bi Bernarda često donosila na naše susrete i uvijek nas nečim obradovala i uljepšala nam dan. Previše mislim na nju, mada se nikad ne može za takav osjećaj reći previše – s puno emocija o svojoj prijateljici rekla je Jasna Gojević.

-Djelo naše Bernarde je stalno prisutno u našem malom domu i u našim životima- rekla je ravnateljica Željka Grahovac koja je također s Bernardicom dijelila puno lijepih trenutaka. -Kada pomislim na nju, na licu mi se pojavi smiješak. I ona je uvijek bila takva: nasmiješena, vrijedna, puna empatije za probleme drugih i nije čudo da je ostavila duboki trag ne samo u korisnicima Dnevnog boravka nego i u široj javnosti. Prepoznali su to mnogi, a svatko tko je bar jednom s njom razgovarao mogao se u to uvjeriti – rekla je o ovoj umjetnici Željka Grahovac.

Razgovarajući o liku i dijelu Bernarde Idžojtić na izložbi njenih radova, svi nazočni došli su do istog zaključka, da bi događaja vezanih za ovu umjetnicu trebalo biti što više. Predložili su da se, njoj u čast, neka od ulica u Virovitici ili ustanova nazove po njenom imenu. Na ovom događaju bila je nazočna i Bernardina kćer Marta koja je od srca zahvalila svima koji poštuju i čuvaju uspomenu na njenu pokojnu majku.

(www.icv.hr, bs)

[g-gallery gid=”579434″]