FOTO U Gradskom muzeju Virovitica predstavljena etnografska izložba “Čudesna bića – iz tradicijskih vjerovanja Podravine”

Jučer (utorak) je u Gradskom muzeju Virovitica, u suradnji s Koprivničkim gradskim muzejem, održano predstavljanje umjetničke etnografske izložbe “Čudesna bića – iz tradicijskih vjerovanja Podravine” autorskog projekta Ive Lulić.

U uvodnom izlaganju ravnateljice virovitičkog muzeja Mihaele Kulej, ukazano je na utemeljenost autoričinih fotografija na tradicionalnom pučkom vjerovanju, odnosno kako svako područje, pa tako i Podravina, ima svoje mitove i priče koje se prenose sa koljena na koljeno.

IMG 2923

Uz priložene fotografije, viša kustosica etnografske zbirke Jasmina Jurković Petras izložila je predmete koji su u suglasju s autoričinim djelima te je na taj način oformila jednu smislenu cjelinu. Zadovoljstvo organizacijom same priredbe i međusobnom suradnjom izrazio je i ravnatelj Gradskog muzeja Koprivnica Robert Čimin.

Zahvalu za realizaciju ovog događaja izrazila je i autorica Iva Lulić. Sama izložba bila je sastavljena od fotografija nastalih u vremenskom razdoblju od 2012. do 2015. godine.

IMG 2914

U projekt je angažirano lokalno stanovništvo koje je uprizorilo razne likove iz narodnih legendi na pedeset različitih lokacija. Inspirirana je podravskim narodnim predajama, mitovima i pričama. Kako je sama iskazala, na prikazanim fotografijama nema kompjuterskih manipulacija. Sve fotografije snimljene su na licu mjesta, a tijekom devet mjeseci koliko je fotografiranje trajalo, čekao se pravi trenutak kako bi se prirodne ljepote i tradicionalna podravska kultura kroz sva četiri godišnja doba prikazala u najboljem svijetlu.

Ovaj događaj u ime Grada Virovitice otvorio je zamjenik gradonačelnika Damir Marenić.

(www.icv.hr, mr, foto: M. Rajnović)

[g-gallery gid=”580802″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content