HEP Plin spustio cijenu plina: Za kućanstva pojeftinjuje 5,2 posto, na godišnjoj razini računi manji za 243 kune

Povoljni uvjeti na tržištu plina omogućili su da HEP kao veletrgovac plinom u Hrvatskoj, od 1. travnja spusti svoju cijenu lokalnim distributerima za 8,1 posto. To bi trebalo rezultirati i manjim cijenama za krajnje potrošače, piše 24.sata.

Kako navode iz HEP-a, za njihove potrošače, odnosno kupce HEP-Plina, to će značiti pojeftinjenje od 5,2 posto. Riječ je o 71.500 kućanstava na području Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije.

Na primjeru kupca s prosječnom godišnjom potrošnjom od 15.000 kilovatsati, trošak za plin na godišnjoj razini će biti manji za 243 kune.

Podsjetimo, tvrtku Plin Vtc prošle je godine preuzeo HEP Plin i na taj način stekao vlasništvo nad 379 kilometara plinske distribucijske mreže u Virovitičko-podravskoj županiji te preuzeo opskrbu novih 7.377 kupaca.

– HEP je opskrbljivačima u obvezi javne usluge dostavio obavijest o veleprodajnoj cijeni plina za razdoblje od 1. travnja ove do 31. ožujka iduće godine. Cijena iznosi 0,18 kuna po kilovatsatu, što je 8,1 posto manje u odnosu na trenutačnu veleprodajnu cijenu plina – poručili su iz HEP-a.

To znači da i drugi lokalni opskrbljivači sad imaju priliku nakon duljeg razdoblja značajno smanjiti cijenu plina za kućanstva. Hoće li to, osim HEP-Plina, učiniti i drugi distributeri, nije poznato.

– Veseli nas što smo, zahvaljujući povoljnim kretanjima na tržištu plina, a sagledavši utjecaj na projicirani poslovni rezultat HEP-a u idućem razdoblju, bili u mogućnosti odrediti nižu cijenu plina u odnosu na maksimalnu koju je postavila Hrvatska energetska regulatorna agencija – izjavio je predsjednik uprave HEP-a d.d. Frane Barbarić. (www.icv.hr, 24sata.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content