Hrvatski BDP raste 22. mjesec zaredom: Iako je usporio, iznad je prosjeka EU-a

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u četvrtom tromjesečju prošle godine za 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, što je sporiji rast u odnosu na prethodni kvartal, kada je poraslo 2,9 posto, piše Index.hr.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao za 2,5 posto na godišnjoj razini, što je već 22. tromjesečje zaredom kako BDP raste, ali sporije nego u prethodnom.

U 2019. rast ubrzan na 2,9 posto

U cijeloj prošloj godini BDP je, pak, porastao za 2,9 posto, što je brže nego godinu dana prije kada je rast iznosio 2,65 posto. Brži rast BDP u prošloj godini ponajviše se zahvaljuje snažnom, 4,1-postotnom skoku u prvom tromjesečju, dok je u drugom kvartalu BDP porastao 2,4, a u trećem 2,9 posto na godišnjoj razini.

Pozitivan doprinos potrošnje i izvoza

Najveći pozitivni doprinos BDP-u u posljednjem lanjskom tromjesečju ostvaren je rastom izvoza roba i usluga te potrošnje kućanstava, priopćio je DZS. No, doprinos neto inozemne potražnje bio je negativan.

Potrošnja kućanstava u četvrtom lanjskom tromjesečju porasla je za 4 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, što je brži rast u odnosu na prethodni kvartal, kada je porasla 3,1 posto. Izvoz roba i usluga porastao je u proteklom kvartalu 5,6 posto na godišnjoj razini, brže u odnosu na 5,1 posto u prethodnom tromjesečju. Pritom je izvoz roba porastao 2,1 posto, dok je izvoz usluga skočio za 12,1 posto.

Uvoz roba i usluga porastao je istodobno za 0,1 posto na godišnjoj razini, znatno manje nego u prethodnom tromjesečju, kada je uvećan za 4,3 posto. Pritom je uvoz roba ojačao za 0,8 posto, dok je uvoz usluga pao za 3,1 posto.

U proteklom kvartalu bruto investicije u fiksni kapital porasle su za 4 posto na godišnjoj razini, što je sporije u odnosu na rast od 5 posto u prethodnom tromjesečju. U četvrtom je tromjesečju porasla i državna potrošnja, za 3,5 posto na godišnjoj razini, što je brži rast u odnosu na prethodni kvartal, kada je iznosio 2,9 posto.

Rast iznad prosjeka EU-a

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u četvrtom lanjskom tromjesečju ojačao za 0,3 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjoj razini porastao za 2,7 posto. To je brži rast u odnosu na prosjek Europske unije, s obzirom da je Eurostat nedavno objavio kako je gospodarstvo EU-a u četvrtom lanjskom tromjesečju poraslo za 1,2 posto na godišnjoj razini, a 0,1 posto na kvartalnoj razini. (index.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content