Kanal Matej TataMata uvršten u 25 najboljih kanala za usnu harmoniku na cijelom svijetu

Na YouTube kanalu pod imenom Matej TataMata, Virovitičanin Matej Blažević podučava kako svirati usnu harmoniku kroz svoje lekcije te obradu aktualnih pjesama. Mnogi ga već znaju ili prate na kanalu, no novost ovih dana je da je njegov kanal uvršten na svjetsku listu „Top 25 kanala za usnu harmoniku“! Matej TataMata danas ima oko 10 800 pretplatnika iz cijelog svijeta, najviše iz SAD-a, Francuske i Njemačke.

I SAM NAUČIO ONLINE

– Nisam smatrao da će moj kanal dostići ikakvu popularnost, to je zapravo više moj hobi. Volio bih se više posvetiti tome. Puno je ideja u glavi, a zapravo jako malo vremena za ostvarenje – kaže Matej, inače diplomirani pravnik i zaposlenik Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

– Kod kuće su nam prioritet djeca, pa sve drugo dođe na red tek kasnije – govori Matej, koji je unatoč manjku vremena postigao zapažen uspjeh. Ljubav prema usnoj harmonici dogodila se slučajno, ispričao nam je, kao i sam naziv YouTube kanala. Matej je i član virovitičkog Kvarteta Artes u kojem svira i pjeva, a usna harmonika samo je jedan od niza instrumenata koji mu omogućava da uživa u glazbi.

blažević 3 Custom

U studentskim danima prepoznao je zanimljiv zvuk usne harmonike koja ga je potakla u otkrivanju tog malenog instrumenta. I sam je naučio svirati ju gledajući lekcije na YouTubeu na engleskom jeziku te odlučio osmisliti svoje lekcije za naše govorno područje.
Najgledaniji video uradak pod nazivom „Slow blues“ broji nešto manje od 500 000 pregleda. Taj broj pregleda i pretplatnika na njegovom YouTube kanalu povećao se nakon što je počeo objavljivati lekcije i na engleskom jeziku. Danas za najveći hrvatski glazbeni shop “Euro-unit” radi službene recenzije Hohnerovih usnih harmonika.

STUDIO KOD KUĆE

Kako kaže, usna harmonika se najviše koristi u blues i country glazbenim stilovima koji nisu komercijalizirani na našim prostorima kao što su u Americi, stoga je usna harmonika najprodavaniji instrument u Americi.

blažević 2 Custom

– Usna harmonika je specifični instrument, ali za početnike vrlo lak za sviranje. Iako si početnik, zapravo ne možeš loše odsvirati jer si uvijek u pravom tonalitetu – objašnjava nam Matej Blažević, čiji su prvi video urad-ci nastajali na papiru, rađeni u maloj sobi s tek početničkom opremom. Danas stvara kvalitetnije i vizualno privlačnije videe u svom mini studiju, također u obiteljskoj kući, s nešto profesionalnijom opremom.

Iako uživa u glazbi, najveća sreća mu je, kaže, obitelj – supruga Sonja, četvero prekrasne djece (s petim na putu), roditelji (od oca Zdravka naslijedio je ljubav prema glazbi) te braća i sestre, pogotovo brat Mislav koji mu pomaže u konačnoj realizaciji. (www.icv.hr, vb)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content