KUD Mikleuš ponos je i dika svoje općine: Od ponovnog osnutka 2016. godine nižu uspjehe

Kulturno-umjetničko društvo Mikleuš od svog ponovnog osnutka 2016. godine niže uspjehe te je istinski zaštitni znak svoje općine. Ako malo pogledamo u povijest, ova prelijepa folklorna priča očuvanja narodne baštine u Mikleušu, počela je još davne 1978 na 1979. godinu kada je osnovano prvo društvo pod nazivom KUD „Polet“ i djelovao sve do 1984. Osnovano je na inicijativu učitelja Osnovne škole na čelu s Markom Kragujevićem kao koreografom i prvom predsjednicom Nedjeljkom Graovac.

Društvo je tada brojalo 50 – ak članova, sudjelovali su na svim regionalnim smotrama, a najveći uspjeh je bio nastup u Suvoj Reci na Kosovu 1983. gdje je tadašnji KUD ”Polet” predstavljao Općinu Slatina na susretu zbratimljenih općina bivše države. Dugo se potom u narodnoj nošnji u Mikleušu nije plesalo, sve do 2016. kada Marko Kragujević i načelnik općine Milan Dundović pokreću inicijativu ponovnog osnivanja društva i ubrzo se osniva KUD Mikleuš. U KUD-u danas djeluju plesna, pjevačka, glazbena te odnedavno i dječja skupina.

DSC 1702

-Imamo ekipu koja vrijedno radi i od srca se zahvaljujem svima koji bar nešto učine za ovo društvo. Svake godine smo sve brojniji, imamo sve više nastupa i sve smo bolji i ono što je najvažnije, uvježbavamo sve veći broj koreografija kako bi na najbolji mogući način promovirali svoje mjesto i općinu. Prošle godine smo u Donjim Raštanama na 14. večeri folklora i starih običaja ”Pisme moje u škatuli stoje”, osvojili nagradu za najbolju prezentaciju izvornog folklora, predstavivši svoju prepoznatljivu slavonsku koreografiju ”Al’ je lijepo u našemu kraju. Pobjedom smo dobili pozivnicu za sudjelovanje na Međunarodnoj smotri folklora koja će ove godine biti održana na otoku Pašmanu gdje je KUD kao nagradu dobio i tri dana besplatnog boravka. Trudimo se što više nastupati pa tako plešemo po cijeloj županiji i šire želeći u prvom redu prikazati svu ljepotu folklora i naše Slavonije – kaže novi predsjednik KUD-a Mikleuš Robert Grabar te poziva sve mlade i one nešto starije da dođu u ovu prelijepu mikleušku obitelj čuvara tradicijske kulture.

DSC 0391

– Redovno održavamo probe i to sada u novouređenom prostoru našeg društva na kojem se zahvaljujem Općini i načelniku Milanu Dundoviću.  Odrasla skupina probe ima svakog ponedjeljka i srijede od  20 sati, a dječja skupina srijedom od 19 sati. Puno nam znači iskustvo i znanje našeg voditelja profesora Đure Bega, velika pomoć načelnika Dundovića i općine, a naše pravo bogatstvo su najmlađi članovi društva u koje gajimo velike nade – zaključio je Grabar. Načelnik općine Mikleuš Milan Dundović za ovo vrijedno društvo ima samo riječi hvale.

Nacelnik Dundovic na jednoj od smotri u Mikleusu

-KUD Mikleuš je istinska vrijednost naše općine. Riječ je o kolektivu koji ima jasnu viziju svoga rada i to čine na jedan prelijep način. Uvijek su na raspolaganju Općini, svojim sumještanima i  definitivno se na njih, u svakom trenutku, možeš osloniti. Sve što su napravili u ovih nekoliko godina je doista vrijedno svake pohvale, naravno tu su i nagrade, ali ja prije svega mislim na činjenicu da su okupili mještane svih uzrasta u jednom društvu koje može činiti samo dobro. Posebno je vrijedno okupljanje mladih oko folklora, jer znamo što donosi današnja tehnologija, pa kad vidiš bećare i snaše u kolu s osmijehom na licu, ljepšeg i ugodnijeg nema. Hvala im za sve i vjerujem da ćemo još dugo zajedno čuvati našu bogatu narodnu tradiciju – zaključio je načelnik Milan Dundović. (www.icv.hr, vg)

Smotra folklora Mikleuš 6

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content