Održana sjednica Zapovjedništva VZ VPŽ u Orahovici: Jednoglasno dogovorili raspodjelu novih kombi vozila

U prostorima DVD-a Orahovice u četvrtak je održana sjednica Zapovjedništva Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije. Vatrogasni zapovjednici su pred sobom imali dugački dnevni red s 27 točaka unutar kojih su donijeli najvažnije odluke za početak iznimno naporne godine koja je pred vatrogascima.

Pred vatrogascima je ožujak, mjesec s najviše vatrogasnih intervencija u 2019. , te s obzirom na vremenske uvjete u posljednjih nekoliko mjeseci, očito je da će takav biti i ovogodišnji, istaknuto je na sjednici. Raspravljalo se i o preventivnim aktivnostima kako bi se scenarij od prošle godine, spriječio. Donesena je odluka da će se medijski naglašavati i upozoravati građane na neprestani oprez te na prijavu spaljivanja na otvorenom kako bi vatrogasci s istim bili upoznati i preventivno pomogli svojim sugrađanima kako do požara ne bi niti došlo.

Donesene su odluke o provođenju edukacija: gašenje požara u zatvorenom prostoru, rukovanje aparatima za zaštitu dišnih organa, voditelja vatrogasne mladeži i rukovanje alatima za tehničke intervencije te osposobljavanju svih zvanja: od vatrogasne mladeži do vatrogasnog dočasnika 1.klase.

Jednako tako, istaknuto je kako će se dani otvorenih vrata JVP Virovitice održati u sklopu sajma Viroexpo, a JVP Slatine 27. ožujka. Određen je i datum održavanja županijske vatrogasne vježbe s nepoznatom lokacijom i nepoznatim zadacima. 9. svibnja u 22 sata započinje prva dojava za vatrogasne postrojbe zapadnog dijela županije te 10. svibnja u 16 sati započinje prva dojava za vatrogasne postrojbe istočnog dijela županije.

Jednoglasno je prihvaćen prijedlog da će se županijske skupštine u 2020. godini održati u Suhopolju i u Sopju, a jednoglasno je donesena i odluka o raspodjeli vatrogasnih kombi vozila tako da ona idu u postrojbe sa zajednica gdje prošle godine nisu dodijeljena. Nova kombi vozila tako će dobiti DVD Veliki Rastovac, DVD Voćin, DVD Čačinci, DVD Sopje i DVD Dugo Selo Lukačko

Polovna kombi vozila dobit će i vatrogasne postrojbe koje ih još nemaju, a to su: DVD Otrovanec, DVD Donji Meljani i DVD Breštanovci.

Županijska zapovjednica je napomenula kako joj je cilj da sve vatrogasne postrojbe u Županiji imaju vatrogasno vozilo i kako smatra da će zahvaljujući MUP-u, Ministarstvu poljoprivrede i pokrajini Tirol, to vrlo brzo i uspjeti.

Donesena je odluka i o raspodjeli navalnih vozila koja će se dodjeljivati od 2020.- 2024. I to tako da će ista dobiti DVD Vukosavljevica, DVD Voćin i JVP Slatina.

Zapovjednici su dali osvrt na velik broj građevinskih projekata koji su u tijeku. Tako je Zdravko Fras za područje VZO Pitomača rekao kako je izrada projektne dokumentacije pri kraju za garaže u DVD-u Pitomači i DVD-u Kladare te DVD Otrovanec uskoro kreće s gradnjom. Planirani završetak za sva tri projekta je sredina lipnja.

Zdravko Pokupić za VZO Špišić Bukovica je istaknuo kako je krenula gradnja garaže za 4 vozila u DVD-u Vukosavljevica (rok do kraja svibnja), u tijeku je raspisivanje natječaja za 4 garaže i domu DVD-u Okrugljača (rok do kraja godine) te u planu je izgradnja istog vatrogasnog doma kao što je i u Okrugljači u DVD-u Bušetina (rok 2021.godina).

Robert Teskera za VZO Lukač, rekao je kako je na domu DVD-a Gornje Bazje stolarija gotova, kroz nekoliko tjedana se završava i stepenište te fasada. Do kraja godine će biti gotova energetska obnova cijelog doma DVD-a Turanovac, a u DVD-u Dugo Selo Lukačko  radovi na garaži će završiti kroz 3 tjedna.

Mirko Solar za područje VZO Suhopolje je istaknuo kako su radovi na garaži DVD-a Borova gotovi.

Milenko Milovanović za VZO Gradina naveo je kako su radovi na izgradnji novog doma DVD-a Gradina započeli, a završetak se očekuje do kraja ožujka.

Josip Špoljarić za VZO Sopje istaknuo je kako je vatrogasni dom DVD-a Sopje gotov i otvorenje zajedno s posvetom vozila će biti u nedjelju, 23. veljače.

Izidor Lončar za VZO Crnac naveo je kako je u DVD-u Veliki Rastovac produljenje garaže gotovo i postavljena su nova vrata, u DVD-u Breštanovci izrada projektne dokumentacije je u tijeku, a u DVD-u Crnac osposobljena je treća garaža i postavljena su nova vrata.

Stjepan Venus za VZG Slatina je istaknuo kako je produljenje garaže u JVP Slatina odrađeno, u tijeku je priprema projektne dokumentacije za izgradnju nove zgrade javne vatrogasne postrojbe, a radovi na garaži u DVD-u Sladojevački Lug su pri kraju.

Zlatko Štefanek za VZO Čađavica je naveo kako je u ovoj godini predviđeno asfaltiranje dvorišta i postavljanje ograde na prostoru DVD-a Čađavica, gradnja novog vatrogasnog spremišta DVD-a Vraneševci je pri kraju, a vatrogasni dom DVD-a Starin u sklopu mjesnog doma je u planu dovršiti do kraja godine.

Robert Orina za VZG Orahovica je rekao kako je završeno renoviranje vatrogasnih garaža za DVD Orahovica.

Siniša Ileš za DVD Čačinci je istaknuo kako će se stražnje garaže renovirati tako da se zatvori dio od stropa te da iste mogu biti grijane, dok je Zdravko Ojkić za DVD Voćin rekao kako su u prošlih 3 mjeseca uspjeli izgraditi vatrogasni dom s dvije velike garaže. On se sada stavlja pod krov te se čekaju stolarija i vrata. (VZ VPŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content