Počela edukacija volontera u sklopu projekta “Razvoj palijativne skrbi u Virovitičko-podravskoj županiji”

U sklopu projekta “Razvoj palijativne skrbi u Virovitičko-podravskoj županiji” u petak je održano uvodno predavanje za potencijalne volontere iz područja palijativne skrbi. Naime, Virovitičko-podravska županija, kao nositelj ovog projekta, organizira edukaciju za volontere kojima će se kroz 20 sati predavanja i 10 sati praktičnog dijela približiti važnost i ulogu volontera i njegove podrške u životu palijativnog bolesnika.

Dr. med. gerontolog Vlasta Vučevac, predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora, ujedno i voditeljica edukacije, istaknula je kako volonteri u palijativnoj skrbi pružaju praktičnu pomoć i podršku ljudima oboljelim od terminalne bolesti i njihovim obiteljima te upravo zato moraju biti educirani.

palijativa vtc 5

– Ne može svatko biti volonter u palijativnoj skrbi jer ne može svatko podnijeti toliku ljudsku patnju. Volonter treba imati vrlo važne osobne karakteristike kao što su ustrajnost, empatija, suzdržanost, mogućnost dugotrajnog slušanja, pa i na kraju krajeva da može biti u tišini s pacijentom i biti mu podrška – rekla je dr. Vučevac istaknuvši kako je velik broj palijativnih bolesnika prepušten sam sebi te mu je vrijeme provedeno s volonterom od neprocjenjive važnosti.

Jednako tako, kaže dr. Vučevac, glavni zadatak volontera je darovati vrijeme pacijentu i prilagoditi ga njegovim potrebama.

– Dati svoju dobru volju i vrijeme kako bi nekoga pratili na njegovom putu odlaska s ovog svijeta vrlo je častan posao i ljudi koji se za ovo odvaže čine jako veliko djelo – zaključila je dr. Vučevac.

A prvi korak k tome učinilo je 45 osoba koje su se prijavile na edukaciju. Voditeljica projekta i županijska pročelnica za zdravstvo, branitelje i socijalnu skrb Melita Sirovica zahvalila je svim potencijalnim volonterima što su se odlučili angažirati kao volonteri u ovome projektu. (www.icv.hr, ml; foto: K. Toplak)

[g-gallery gid=”581167″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content