Prevrtljiva veljača ponovno iznenađuje: U jednom danu izmijenila se četiri godišnja doba

Veljača, drugi mjesec u godini, posljednji je pravi zimski mjesec i jedini u godini koji ima žensko ime. Zbog toga mu se pripisuju različite osobine, a jedna od njih je i prevrtljivost. Ima li izraz „veljača prevrtača“ doista meteorološku podlogu? Veljača je po mnogočemu specifičan mjesec. Ponajprije, najkraći je mjesec u godini, sa 28, a svake prestupne godine 29 dana, koliko ih ima i ove godine.

Jutros se Virovitica budila na iznadprosječno visokih 11°C. U ranim prijepodnevnim satima zahvatilo nas je očekivano pogoršanje vremena. Dolina s hladnom frontom brzo se premještala preko nas. Što je za posljedicu imalo vertikalne, tornjaste atmosferske razvoje više nalik proljetnim ili ljetnim. Mislim na grmljavine, ali tuču (ledena zrnca) koja su padala u više navrata. Detektirali smo oko 300 munja iznad Virovitičko podravske županije danas sredinom dana. Nagli pad temperature zraka sredinom ranog poslijepodneva (cca 15 sati) kišu je mješao sa snijegom, da bi na kraju kiša u potpunosti prešla u mokar, težak snijeg ili snježne „krpe“. Temperatura zraka se oko 16 sati spustila na 1°C. Snježni pokrivač „bljuzga“ uglavnom se kretao od 3 do 6 centimetara. Na žalost jednih, ili sreću drugih, ubrzo će se otopiti.

Sutra očekujemo uglavnom suho te pretežno ili djelomice sunčano vrijeme. Navečer i u noći na petak novo naoblačenje s kišom, u gorju susnježicom i snijegom. Vjetar umjeren sjeverozapadni u prvom dijelu dana. Tijekom poslijepodneva u okretanju na jugozapadnjak koji će jačati. Jutarnje temperature zraka očekujemo od 0°C do 2°C. Najviše dnevne od 7°C do 10°C.

Kako je današnji „ringišpil“ od vremena izgledao, pogledajte u galeriji. (www.icv.hr)

[g-gallery gid=”582352″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content