Uskoro natječaj za mjeru Restrukturiranje i konverzija vinograda iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2019.-2023.

Foto: poljoprivreda.gov.hr

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju najavila je objavu javnog natječaja za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2019.-2023. za mjeru Restrukturiranje i konverzija vinograda tijekom ožujka 2020. godine.

Korisnici mjere Restrukturiranje su vinogradari upisani u Vinogradarski registar, a dozvoljeni troškovi unutar mjere su ulaganja vezana uz zamjenu sorte/sorata i/ili premještanje vinograda te ulaganja prihvatljiva u okviru poboljšanja vinogradarskih tehnika upravljanja vinogradom.

– Razina potpore iznosi do 75 posto od ukupno prihvatljivih troškova za aktivnosti dokumentirane računima ili drugim dokumentima jednake dokazne snage te za troškove doprinosa u naravi. Najviši iznos ukupno prihvatljivih troškova po projektu iznosi milijun eura – poručuju iz Agencije.

Broj projekata odobrenih pojedinom korisniku u istoj godini nije ograničen, međutim u okviru jedne financijske godine ne može se istom korisniku odobriti potpora u iznosu većem od 750 tisuća eura uključujući i nadoknadu gubitka dohotka. Korisnici mogu ostvariti i naknadu za gubitak dohotka, u obliku financijske naknade ili prava na koegzistenciju, odnosno istovremeno postojanje starih i novih vinograda.

Do sada je za ovu mjeru odobreno 73 projekta u ukupnom iznosu potpore od 71,8 milijuna kuna. (poljoprivreda.gov.hr)