Uskoro novi krug prijava za subvencije na stambene kredite: Raspisan poziv bankama, evo kada će se znati kolike će biti kamate

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u srijedu je objavila poziv kreditnim institucijama za prikupljanje ponuda za sklapanje ugovora o davanju subvencioniranih stambenih kredita.

– APN poziva sve kreditne institucije koje na području Republike Hrvatske mogu prema posebnom propisu obavljati poslove davanja kredita na tržištu da dostave ponudu za sklapanje ugovora s RH, kojom se obvezuju odobravati subvencionirane stambene kredite i s tim u vezi obavljati poslove pod uvjetima i na način određen Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita ili pod uvjetima koji su za korisnika kredita ili RH povoljniji od uvjeta propisanih zakonom – stoji u pozivu APN-a. Ponude se dostavljaju najkasnije do 27. veljače do 16 sati.

Lista kreditnih institucija s kojima će biti sklopljen ugovor te u koje će se građani moći prijaviti, kao i po kojim kamatama u kunama i eurima će se davati subvencionirani krediti bit će objavljena početkom ožujka, najavili su iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Jednako tako najavljeno je kako će ministar Predrag Štromar do kraja tjedna predstaviti daljnje aktivnosti i najaviti točan datum raspisivanja poziva za građane te sve zainteresirane za prijavu pozivaju da što prije pripreme svu potrebnu dokumentaciju.

U prethodnom krugu, u kojem su se prijave počele zaprimati 10. rujna 2019., sudjelovalo je 12 banaka, pri čemu su se efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kretale od 2,19 do 3,75 posto.

U tri godine provođenja, odobreno je 9.410 subvencioniranih kredita. U obiteljima koje koriste subvencije do sada je rođeno više od 1.000 djece.

Na poziv će se, kao i do sada, moći prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Subvencioniranjem stambenih kredita mladima se subvencionira plaćanje dijela stambenog kredita prvih pet godina otplate, a za svako rođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, subvencija države produžuje za dodatne dvije godine.

Novost je što će se od sada produžiti subvencija za jednu godinu po svakom djetetu za obitelji koje već imaju djecu. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content