VELIKI RASTOVAC IMA SVOJU POVIJESNU ČITANKU Malo mjesto u općini Crnac dobilo svoju foto monografiju zahvaljujući Josipu Klobučaru

Pisanje monografija postalo je uobičajeno u velikim gradovima, no kada jedno malo mjesto, točnije kraj koji obuhvaća pet mjesta, dobije svoju, onda je to uistinu vrijedno svake pohvale.

U općini Crnac, u jednom malom okruženju, nalazi se čak pet mjesta: Veliki i Mali Rastovac, Novo i Staro Petrovo Polje te Breštanovci i dijele ih samo jedna ili koja više ulica. Mještani su godinama “kao jedno”, pa je zato autor odlučio knjigu napisati o svima njima zajedno i nazvati je jedinstveno, onako kako svi znaju ovaj kraj – Rastovac.

Riječ je o foto monografiji autora Josipa Klobučara (72), rođenog u Velikom Rastovcu, a svjetski poznatog profesionalnog pilota, reprezentativca Jugoslavije i Hrvatske u letenju malim takozvanim sportskim avionima. Klobučar ima osvojeno 6. mjesto na svijetu u preciznom slijetanju 1987. te naslov prvaka Balkana u reli letenju 1989. Kao rođeni Velikorastovčanin odlučio se odlaskom u mirovinu posvetiti pisanju knjige u svom rodnom mjestu i kraju koju je promovirao u velikorastovačkoj područnoj školi.

Promocija knjige Rastovac 3 Custom

-Želio sam da moje malo rodno mjesto dobije jednu povijesnu uspomenu, kako bi naše mlađe generacije znale tko je i što činilio povijest ovog kraja. Godinama sam u slobodno vrijeme dolazeći u Veliki Rastovac fotografirao ljude, obilježja, objekte i skupljao materijal kako bi počeo raditi ovu monografiju. Sve je počelo 2010. u suradnji s danas nažalost pokojnim Antunom Hačićem, mojim nekadašnjim susjedom s kojim sam došao u razgovor kako bi to ovom kraju trebalo, što je Antun objeručke prihvatio. Dao mi je potom jako puno dragocjenog materijala, a potom se uključila i Marija Špoljarić, danas također nažalost pokojna, koja mi je jako puno toga dala za ovu knjigu, a posebno sam sretan što mi je poklonila svoj autorski crtež starog zvonika koji danas više ne postoji. To je posebno dragocjeno, jer kada sam počeo radit želio sam posebno imati tri stvari, fotografiju zvonika, stare škole i vatrogasnog doma. Zvonik sam tako dobio u crtežu, kasnije i u fotografiji od Stjepana Grgurića, dok sam još uvijek u potrazi za preostale dvije – ispričao je Klobučar te otkrio jednu novost za Veliki Rastovac i naglasio kome je posvetio svoju foto monografiju.

Promocija knjige Rastovac 7 Custom

-Kada sam radio ovu priču svakako sam se snalazio za fotografije i podatke. Radeći kao pilot koristio sam prigodu fotografirati ovaj kraj i iz zraka i to je obogatilo ovu knjigu. Vrijedne podatke sam dobio od Miroslava Gazde i Mire Pelikan te profesora Ivana Ballte kojima se od srca zahvaljujem. Možda malo ljudi danas zna da je kroz Veliki Rastovac nekada išao i vlak, doduše samo teretni, ali imali smo prugu i to je jako vrijedno. Knjigu posvećujem svim svojim nekadašnjim sumještanima, a posebno preminulima Mariji Špoljarić i Antunu Hačiću, koji bi najsretniji bili da su danas ovdje s nama i da vide ono o čemu su dugo sanjali – zaključio je Klobučar naglasivši kako monografija ima 180 stranica, 287 fotografija, skica i crteža te 26 tisuća riječi.

Autoru su na ovom jedinstvenom i prelijepom književnom ostvarenju čestitali mnogi sumještani, a potom i kroničar šireg orahovačkog kraja Miroslav Gazda, jedina nogometna sutkinja s FIFA znakom u povijesti VPŽ-a Barbara Vidović-Volenik (koja se također spominje u knjizi) te na kraju i načelnik općine Crnac Mato Damjan.

Promocija knjige Rastovac 8 Custom

-Kada govorimo o ovoj monografiji moram reći da je prva inicijativa došla upravo od pokojnog Antuna Hačića, a potom i profesora Stjepana Grgurića koji su zatim stupili u kontakt s Josipom Klobučarom i tako je sve krenulo. Ovo je nešto prelijepo, jedna istinska povijesna čitanka ovog kraja, a evo Općina Crnac je dala svoj doprinos otkupivši velik dio knjiga kako bi se one besplatno podijelile obiteljima Velikog Rastovca i svih mjesta koje se nalaze u knjizi – zaključio je Damjan.

Veliki Rastovac dobio je svoju istinsku povijesnu čitanku, jedan prelijepi ukoričeni vremeplov koji čuva ovaj kraj od zaborava.

(www.icv.hr, vg)

[g-gallery gid=”581304″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content