Virovitičko-podravska policija neodgovornim vozačima poništila 27 vozačkih dozvola zbog negativnih bodova

Otkako je 1. kolovoza 2019. stupio na snagu novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama, virovitičko-podravska policija ukupno je poništila 27 vozačkih dozvola. Riječ je o vozačima koji su skupili veći broj negativnih prekršajnih bodova, a koji se dodjeljuju za teže prekršaje u prometu. Vozači ih dobiju nakon pravomoćnosti odluke o prekršaju i ne dobivaju posebnu obavijest o tome.

Ovdje pogledajte kako možete provjeriti imate li prekršajnih bodova.

Kako kažu iz PU virovitičko-podravske, maksimalno se za jedan prekršaj može odrediti 6 negativnih bodova. Vozaču koji je kroz 2 godine prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova, ukida se i poništava vozačka dozvola. Mladom vozaču koji je u navedenom razdoblju prikupio 9 negativnih prekršajnih bodova, također se ukida i poništava vozačka dozvola.

Osoba kojoj je vozačka dozvola ukinuta i poništena, može ponovno polagati vozački ispit istekom roka od 2 godine od dana izvršnosti rješenja o ukidanju vozačke dozvole.

– Napominjemo da se vozači kojima je poništena vozačka dozvola, smatraju osobama koje nikad nisu položile vozački ispit te u slučaju da se zateknu u vožnji s poništenom vozačkom dozvolom, čine prekršaj za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 10 do 20 tisuća kuna i kazna zatvora do 60 dana – ističu iz policije.

Najčešći prekršaji u prometu za koje se određuju negativni prekršajni bodovi su:

  • vožnja pod utjecajem alkohola po koncentracijama od 0.51 do 1.00 g/kg – 3 boda; – 1.01-1.50 – 4 boda;
  • više od 1.50 i odbijanje alkotestiranja – 6 bodova
  • prekoračenje brzina u naselju 21 – 30 km/h više od dozvoljenog – 2 boda
  • 31 – 50 km/h više od dozvoljenog – 3 boda
  • upravljanje vozilom prije stjecaja prava na upravljanje – 6 bodova
  • upravljanje vozilom za vrijeme dok je vozačka dozvola oduzeta, vozač je isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera opreza- 6 bodova

Tako je 28-godišnjak s područja Pitomače ostao bez vozačke dozvole jer je sakupio ukupno 20 bodova, najviše na našem području.

– Navedeni je u jednom slučaju upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola u organizmu od 1,72 g/kg te je upravljao vozilom za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom te je u tom slučaju dobio ukupno 6 bodova – kažu iz policije.

Njega po broju bodova slijedi 30-godišnjak, također s područja Pitomače, sa skupljenih 19 bodova, a 18 ih je skupio 38-godišnjak s područja Suhopolja, a doneseno im je rješenje kojim se određuje ne mogu podnijeti zahtjev za izdavanje vozačke dozvole na rok od 2 godine.

– Apeliramo na sve vozače na poštivanje prometnih propisa, a posebno onih prekršaja kojima se drastično ugrožava sigurnost prometa, odnosno koji doprinose stradavanju sudionika u prometu – poručuju iz PU virovitičko-podravske. (www.icv.hr, PU virovitičko-podravska)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content