Znate li koliko imate prekršajnih bodova? Od sada to možete jednostavno provjeriti

- PROMO -

Stupanjem na snagu strožeg Zakona o sigurnosti prometa na cestama MUP je uveo još jednu novinu – na svojim službenim stranicama nudi vam mogućnost da provjerite stanje svoje vozačke dozvole. Naime, temeljem serijskog broja vozačke dozvole, omogućuje vam provjeru je li vam vozačka dozvola važeća, nevažeća ili ukinuta, broj negativnih prekršajnih bodova te izrečene zaštitne ili sigurnosne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom.

Dozvole se mogu provjeriti putem kategorije “status vozačke dozvole” u glavnom izborniku web stranice, a važno je znati da se ovime neće dostavljati ni jedan osobni podatak.

Ovaj brz i svima dostupan način ukinut će potrebu dodatnih plaćanja upravnih pristojbi i čekanja, poručuju u MUP-u.

Kontrola prekršajnih bodova, sada je vozačima važnija no ikad, jer je novi Zakon donio postroženu dodjelu negativnih prekršajnih bodova za prekršaje. Od sada negativni bodovi izricat će se i zbog niza neželjenih oblika prometnog ponašanja od odbijanja postupanja po naredbi policajca, prekoračenja brzine i prolaska kroz crveno do nepropisno pretjecanja i nepropuštanja pješaka na pješačkom prijelazu.

Skupljanjem negativnih bodova vozačima prijeti ukidanje vozačke dozvole. Tako, vozač s 12 i mladi vozač s devet negativnih prekršajnih bodova kojima je vozačka istekla, dvije godine neće moći podnijeti zahtjev za produljenje vozačke dozvole.

Dvije godine zabrane podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole dobit će i osoba koja je u dvije godine prikupila devet negativnih bodova, a još nije ni položila vozački ispit.

A ukinut će se vozačka dozvola vozačima s jednakim brojem negativnih bodova, ako im je u tom razdoblju oduzeta ili prijavljena izgubljenom. (www.icv.hr, ml)

 

 

Povezane vijesti

Skip to content