Održana radionica „Stereotipi i predrasude. Ajmo ih razbiti!“: “Nisu sve žene loši vozači!”

U sklopu projekta Budi InFormiran – „Od edukacije do tolerancije“ i Dana medijske pismenosti, Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica danas (petak) je ugostila psihologinju Tehničke škole Virovitica, Melitu Majurec. Psihologinja je održala predavanje na temu „Stereotipi i predrasude. Ajmo ih razbiti!“, s ciljem da mlade, kroz kontekst medija, upozna sa značenjem predrasuda, stereotipa, etiketiranja i diskriminacije.

Učenike Tehničke škole Virovitica i Katoličke klasične gimnazije, zajedno s profesoricom Sunčanom Voronjecki, uvodno je pozdravila Mirjana Kotromanović, viša knjižničarka i voditeljica Odjela za djecu i mlade. Knjižničarka je ujedno iznijela i prvi stereotip današnjeg predavanja, onaj vezan uz knjižnice.

20240426 111116 Custom

– Knjižnice nose određenu stigmu lokacije koju posjećuju starije gospođe s punđama – našalila se – Nadam se da vi nemate takvu sliku o nama. Želimo da se dobro osjećate u Gradskoj knjižnici. Naša su vam vrata uvijek otvorena za korištenje različite knjižnične građe, izvora, usluga i sadržaja. Održavamo i Bibliopub kvizove za mlade, pitanja su šarolika, a nagrada za one najbolje je – pizza! – mladima je uputila poziv Mirjana Kotromanović.

Kako bi osvijestili vlastiti identitet, način doživljavanja sebe i drugih te razmislili o ozbiljnim posljedicama predrasuda i stereotipa na pojedince i društvo, psihologinja Majurec poslužila se aktualnim temama u potkrepljivanju svojih tvrdnji. Učenici su osvijestili polarizaciju mišljenja o temama poput korištenja mobitela u školama, turbofolka i turskih serija. Kao djelatnica Tehničke škole Virovitica, Majurec je iznijela i jedan (ne)popularan stereotip o djevojkama u elektro zanimanjima.

20240426 120042 Custom

– Ženski spol jednostavno ne upisuje te smjerove ili se radi o pojedinačnim slučajevima. U našem društvu vrijedi ono mišljenje da žene nisu za tehniku, a činjenica da ženski spol rijetko viđamo u takvim strukama potkrjepljuje naše stereotipe. Govorimo o stvaranju negativnih emocija uslijed nedostatka znanja. To sve rađa predrasude da jedna žena ne može biti npr. elektromehaničar. U drugim je državama, prema mojim saznanjima, situacija nešto drugačija. Današnji poslovi postaju toliko automatizirani i potpomognuti tehnologijom, da fizička snaga u mnogim zanimanjima više nije najbitnija kategorija – objašnjava psihologinja Melita Majurec.

Jačanjem komunikacijskih vještina te informacijskom i medijskom pismenošću mladih, suzbijamo etiketiranje pojedinaca na temelju pripadnosti određenoj skupini. Važno je osvijestiti mlade da nisu sve žene loši vozači i da postoje muškarci koji su super kuhari, ističe stručnjakinja.

20240426 111732 Custom

Spomenuti projekt provodi se kroz 6 mjeseci, a svaki je mjesec planirana određena radionica/predavanje. Današnja edukacija mladih bila je 4. po redu radionica tog tipa. Projekt je djelomično financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

(www.icv.hr, dj, foto: D. Jagarinec)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content