Savez udruga pčelara VPŽ donirao vrijednu pčelarsku opremu za opremanje pčelarskog praktikuma SŠ Stjepana Sulimanca Pitomača

U Tehnološko-inovacijskom centru u Virovitici danas (ponedjeljak) je Savez udruga pčelara Virovitičko-podravske županije Srednjoj školi Stjepana Sulimanca iz Pitomače donirao vrijednu pčelarsku opremu za opremanje pčelarskog praktikuma.

Na predaji opreme, uz predsjednika Saveza Milanka Jeličića, prisustvovao je i dopredsjednik Željko Vrbos, tajnik Mirko Kostelac, ravnatelj Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača Marko Marić te nastavnik praktične nastave strukovnih zanimanja u SŠ Stjepana Sulimanca Pitomača Ivan Đurišević.

-Savez je donirao nužnu opremu za početak otvaranja praktikuma u dogovoru s voditeljem projekta iz srednje škole. Tu se radi o matičnim rešetkama, krovovima za LR košnice, hranilicama, zaštitnoj opremi koja je vrlo bitna i podnicama, a sveukupna vrijednost je 410 eura donirane opreme. S obzirom da je trenutno većinom starija populacija u pčelarstvu, ovo je vrlo dobar poticaj mladima da na praktičan način uče o pčelarstvu, osobito oni koji nemaju prilike to vidjeti i naučiti od nekoga. Učenici u školi imaju ovaj smjer i sada mogu uživo osjetiti tu draž pčelarstva te danas, sutra postati pčelari i čuvati pčelinje zajednice. Mi kao Savez želimo pomladiti populaciju pčelara, uložiti u budućnost i znanje mladih jer na njima svijet ostaje – rekao je Mirko Kostelac, tajnik Saveza.

Vrijedna donirana oprema puno će značiti za Srednju školu, odnosno njihove učenike koji kroz praktičnu nastavu puno lakše nauče određeno strukovno zanimanje, u ovom slučaju pčelarstvo koje po malo sve više zanima učenike.

-Ova donacija nam stvarno jako puno znači jer nam je cilj oformiti edukativni pčelinjak, odnosno novi oblik prezentacije i obrazovanja učenika gdje se radi na živoj materiji, gdje nije sve u knjigama, videima, slikama, nego da učenici imaju priliku primiti to u ruke i s tim raditi. Drago mi je da smo u ovome s našim istomišljenicima, entuzijastima koji vole pčelarstvo. Učenicima je praktična nastava puno zanimljivija i njima je bitno da se radi s rukama. Ima dosta učenika koji su zainteresirani za pčelarstvo i za rad s pčelama, iako neki još uvijek moraju prebroditi strah od pčela – rekao je Ivan Đurišević, nastavnik praktične nastave strukovnih zanimanja u SŠ Stjepana Sulimanca Pitomača.

Tako je za opremanje pčelarskog praktikuma Savez udruga pčelara VPŽ donirao krov za LR košnicu, matične rešetke s okvirom za LR košnicu, pčelarske rukavice, pčelarske ventilirajuće kombinezone, kliješta za okvire i nož, antivarozne peludne podnice te hranilice od pet litara sa zbjegom.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content