Na jezerima Slanac i Javorica uspješno završen prvi dan simulirane vježbe Civilne zaštite “Slavonija 2024.” za područje VPŽ

Jučer (petak) je održan prvi dan simulirane vježbe Civilne zaštite RH “Slavonija 2024.” za Virovitičko-podravsku županiju na jezerima Slanac i Javorica. Danas (subota) se akcija održava na rijeci Dravi kod Križnice.

Osim na području VPŽ, ova vježba istodobno se održava i u ostale četiri slavonske županije, a baza cijele operacije, tj. zapovjednički stožer CZ, postavljen je u Bizovcu.

Prvi dio akcije održan je na jezeru Slanac, a koordinaciju akcije vodio je Josip Job, voditelj Službe CZ Virovitica sa suradnicima. U akciji su sudjelovali profesionalni i dobrovoljni vatrogasci iz Slatine na čelu sa zapovjednikom Tomislavom Uherom, koji su imali zadatak pretraživati teren čamcem i potražnim timom K9 tragajući za stradalnicima od poplave.

Veliku ulogu imali su potražni pas Billy i njegov vodič Tomislav Medved koji je pronašao sve skrivene “stradalnike”. Njih je simuliralo 12 učenika 8.C i 8.D razreda OŠ Eugena Kumičića iz Slatine koje je angažirao intervencijski tim Crvenog križa VPŽ. U timu su bila četiri profesionalca i dva volontera CK Slatina koji su imali zadatak razmjestiti i sakriti “stradalnike” po terenu, a po njihovom pronalasku prihvatiti ih, trijažirati, pružiti okrjepu i evidentirati.

– Veoma smo zahvalni ovim mladim djevojkama i mladićima iz osnovne škole koji su vrlo ozbiljno odigrali svoje uloge slušajući upute nadređenih – istaknuo je ravnatelj CK Slatina Vladimir Jelenčić.

Osim njih, u akciji su sudjelovali policijski tim Policijske postaje iz Slatine i tim Hitne medicinske službe iz Slatine. Na poziv koordinatora Joba, došao je tim od 14 osoba Državne intervencijske postrojbe iz Zagreba u zapovjednom komunikacijskom vozilu i s dva čamca. Njihov zadatak bio je dronom i čamcima pretražiti jezera i pronaći “utopljenike” koji su scenarijem vježbe također predviđeni.

Po završetku akcije na jezeru Slanac kraj Donjih Kusonja, drugi dio vježbe nastavljen je na jezeru Javorica kraj Slatine. Cijelo vrijeme u realnom vremenu održavana je komunikacija sudionika vježbe na terenu radio vezom i internetom sa stožerom u Bizovcu.

Ova vježba odrađena je na obje lokacije u vremenu od 9:00 do 14:00 sati i pokazala je izvanrednu suradnju svih operativnih službi Civilne zaštite slatinskog kraja.

Iz elaborata vježbe koji potpisuje ravnatelj CZ Republike Hrvatske dr.sc. Damir Trut

Terenska vježba “Slavonija 2024.” organizira se pod pokroviteljstvom Ravnateljstva civilne zaštite RH u sklopu godišnjeg plana državnih vježbi za 2024. godinu. Vježba je namijenjena testiranju i unaprjeđenju procedura za reagiranje u slučaju poplava, s posebnim naglaskom na traganje i spašavanje.

Područje Slavonije, zbog svoje geografske položenosti i hidroloških karakteristika, povremeno je izloženo rizicima od poplava koje mogu imati značajne posljedice na stanovništvo i infrastrukturu. Stoga je od iznimne važnosti kontinuirano razvijati i testirati kapacitete lokalnih, regionalnih i nacionalnih snaga za civilnu zaštitu kako bi se osigurala maksimalna pripremljenost i efikasnost odgovora u realnim situacijama. Ova vježba okupit će pripadnike Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, lokalne snage civilne zaštite, vatrogastva, Hrvatske gorske službe spašavanja, Crvenog križa, policije i hitne medicinske pomoći. Aktivnosti će se odvijati na više lokacija unutar pet županija, gdje će se simulirati različiti scenariji poplava i provoditi operacije spašavanja unesrećenih i zatočenih osoba.

Cilj vježbe je osnažiti suradnju i koordinaciju između različitih službi, poboljšati komunikacijske protokole i testirati operativnu sposobnost službi da djeluju u sklopu integriranog sustava upravljanja incidentima koristeći modernu tehnologiju i opremu.

Posebna pozornost bit će usmjerena na testiranje komunikacijskog sustava TETRA i sustava NICS (Next Generation Incident Command System), koji su ključni za upravljanje i koordinaciju tijekom izvanrednih situacija.

Kroz ovu vježbu, sudionici će imati priliku razmijeniti znanja i iskustva, te kroz praktičan rad razviti vještine potrebne za brzo i učinkovito reagiranje na poplave, čime se doprinosi povećanju sigurnosti i zaštite stanovništva u Republici Hrvatskoj.

(www.icv.hr, vj, adf)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content