“Blizina čovjeka i zavičaja”: U Virovitičkom Gradskom muzeju otvorena velika retrospektivna izložba Stipe Sikirice

Uoči 91. rođendana jednog od najvećih hrvatskih kipara Stipe Sikirice, Gradski muzej Virovitica, u suradnji s Gradskom galerijom Sikirica iz Sinja otvorio je sinoć (petak) veliku retrospektivnu izložbu ovog umjetnika pod nazivom “Blizina čovjeka i zavičaja”. 

Otvorenju je nazočio sam autor, u pratnji članova obitelji, kojemu su na radu, kojim je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj umjetnosti, čestitali brojni Virovitičani i gosti, od gradonačelnika Ivice Kirina sa suradnicima, do predstavnika drugih ustanova i institucija, kao i brojni ljubitelji njegova rada. 

U uvodnoj riječi ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej naglasila je kako je izložba nastavak kontinuirane suradnje Stipe Sikirice i Virovitice, a koji je svoj rad na industrijskoj baštini započeo s tvornicom namještaja Tvin, a nastavio kroz Tvornicu tekstila Virovitičanku i Tvornicu šećera. U Virovitici se tako danas nalaze njegove skulpture “Materinstvo” (postavljena 1977. godine) i “Igra mladosti” (postavljena 1979. godine) u virovitičkom TVIN-u, “Mladenac” (postavljena 1998. godine u bivšoj Tvornici šećera), kao i  “Na izvoru” (postavljena 1995. godine u Tvornici tekstila Virovitičanka, a koja je kasnije prebačena u dvorište Palače Pejačević). 

izlozba1

OSTVARITI PUNI POTENCIJAL 

-Izložba označava suradnju dvaju naših muzejskih ustanova na stručnom istraživanju umjetničkog opusa Stipe Sikirice i revalorizaciji njegove umjetnosti u javnom prostoru. S tim ciljem kao Muzej pokrenuli smo inicijativu da se Sikiričine skulpture izmjeste iz područja tvrtki u urbani prostor grada Virovitice, kako bi u njima, i po želji samog autora, uživali svi naši građani, odnosno posjetitelji.

Skulpture se trenutno nalaze na neadekvatnim lokacijama i nikako ne ostvaruju svoj puni potencijal likovnog djela – naglasila je M. Kulej i podsjetila na neke od intervjua u kojima je autor rekao kako sve svoje skulpture drži “svojom djecom za koju želi da žive na suncu”, odnosno da budu dostupne javnosti.  

Dragana Modrić, ravnateljica Gradske galerije Sikirica podsjetila je kako izložba govori o povezanosti čovjeka i zavičaja, temeljne odrednice koja je izvor cijelog stvaralačkog opusa Stipe Sikirice te da posjetitelji u Virovitici mogu vidjeti radove inspirirane umjetnikovim rodnim krajem, viteškom igrom alkom, ali i cijelom kulturnom baštinom cetinskog kraja. 

izlozba2

-Donijeli smo u Viroviticu njegove alkarske momke, konjanike, skicu za Spomenik alkaru, kao i repliku Sinjskih vratnica koje se nalaze na crkvi Gospe Sinjske, a na kojima je ispisao cijelu povijest grada. Odabrati ono čime ćemo predstaviti njegov opus bilo je iznimno teško jer su sva njegova djela jako vrijedna i značajna te smo se prvenstveno vodili poveznicom Virovitice i Sinja.

Htjeli smo kontekstualizirati njegove radove, pokazati što je napravljeno u Sinju i prikazati tu blizinu čovjeka koja je Stipi iznimno bitna. U Virovitici je prikazan dio opusa koji se rijetko viđa, osobito portreti, umjetnička forma kojoj se vraćao cijeloga života – ispričala je D. Modrić. 

U skladu s tim, posjetitelji mogu vidjeti njegove portrete nekih od najvećih ličnosti koje su obilježile kulturni život 20. stoljeća u Hrvatskoj, a koji su ujedno bili i njegovi prijatelji, među kojima su Jure Kaštelan, Ivan Raos, Matko Raos, Joze Laušić, Ranko Marinković…

UMJETNOST DOSTUPNA SVIMA 

Viroviticu i Sinj kroz rad ovog velikog umjetnika povezuje i skulptura žene, u Sinju je to Luca, a u Virovitici Anđelika, “Na izvoru”.  Dugogodišnja veza Sikirice i Virovitice traje punih 49 godina, rekao je gradonačelnik Ivica Kirin, izrazivši zadovoljstvo i ponos što se izložba  otvara u nazočnosti samog umjetnika, dva dana prije njegova 91. rođendana.

izlozba3

-Imamo čast otvoriti izložbu ovog velikog autora koji u svom radu ističe čovjeka, njegov zavičaj i čije su skulpture već desetljećima u tvrtkama na području grada, ali naši sugrađani možda nisu bili svjesni njihove umjetničke vrijednosti. Zato smo razgovarali s predstavnicima tvrtki, da ih u budućnosti izložimo u urbanom području, u samom gradu, kako bi, kao i ova izložba koju imamo prilike vidjeti, bila dostupna svakom čovjeku, koji se želi upoznati s važnom ostavštinom ovog velikog zavičajnog autora – rekao je gradonačelnik. 

Sam autor podijelio je par riječi s medijima, rekavši kako mu je drago što je u Virovitici, gradu koji je “njegov Sinj” i s kojim ga povezuje ne samo umjetnički rad i skulpture poput Igre mladosti, koja je za njega priča o Virovitici, već i ljudi koji u ovom gradu žive i koji su ostavili trag u njenoj povijesti, u gradu koji su izgradili i za njega se žrtvovali svojim radom. 

-Kada sam zadnji put vidio Dvorac, nije bio sjajan kao sada, ali me potaknuo da razmišljam šire, jače, snažnije, da stvaram i ostavim trag iza sebe koji će biti na diku naraštajima – rekao je S. Sikirica. Na komentar kako u Virovitici izlaže kratki opus cijeloga života, odgovorio je kako je temelj svemu prijateljstvo i ljudi. 

izlozba9

-Čini mi se da prijateljstvo čovjeka potiče na kretanje, na više od toga što čini naša prošlost, ne da pišemo povijest, već da bilježimo ono što bi zapravo trebalo biti naglašeno. Ja sam imao veliku sreću da živim u vrijeme Tadijanovića, Kaštelana, Raosa – prisjetio se Sikirica, vrhunski umjetnik koji je zahvalu prijateljima s kojima je dijelio dio života pretvorio u njihove portrete.

Podsjetio je da bi volio svoje skulpture, a koje i danas stoje u krugovima tvrtki u Virovitici, vidjeti na javnim mjestima.

Razlog je jednostavan – da mogu što većem broju ljudi, osobito mladima, svjedočiti za one koji su prije njih stvarali tvrtke i gradili društvo.  

-Bilo bi mi to veliko zadovoljstvo i velika životna radost, da moje skulpture budu postavljene na javnim mjestima. Šteta bi bilo da zaboravimo te divove, tvrtke koji su bile objekti ne samo ekonomskog, već i civilizacijskog značaja, poput Tvina ili Tvornice šećera, a čiji su proizvodi krasili ili opskrbljivali velik dio Europe. Skulpture su trajan podsjetnik današnjim mladima, kojima pričaju što je sve nekada bilo, a što i danas mora biti – zaključio je Stipe Sikirica. 

(www.icv.hr, mlo)  

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content