U sklopu obilježavanja 30. obljetnice osnutka 81. gardijske bojne “Kumovi” svim pripadnicima i gostima darovan set prigodnih poštanskih markica “Hrvatski Domovinski rat – gardijske brigade i gardijske bojne”

Hrvatska pošta 11. ožujka 2020. godine u optjecaj je pustila prigodne poštanske marke “Hrvatski Domovinski rat – gardijske brigade i gardijske bojne”. Izdanje se sastoji od četiriju različitih motiva – amblema 5. gardijske brigade “Sokolovi”, 9. gardijske brigade “Vukovi”, 81. gardijske bojne “Kumovi” i 84. gardijske bojne “Termiti”. Autor izdanja je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba, a otisnute su u nakladi od 50.000 primjeraka po motivu. Marke su izdane u arčićima od šest maraka s jednim privjeskom.

Virovitička 81. gardijska bojna Hrvatske vojske “Kumovi” bila je najmlađa profesionalna postrojba i dio elitne skupine gardijskih postrojba Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Osnovana je odlukom ministra obrane Republike Hrvatske 15. veljače 1994. godine. Nakon nešto više od jedne godine intenzivne obuke i opremanja Bojna u ožujku 1995. dobiva status podstožerne postrojbe i tako ulazi u krug elitnih postrojba Hrvatske vojske planiranih za izvršavanje najsloženijih zadaća. Autor amblema “Kumova” je Tihomir Vuk, a u povodu 30. obljetnice osnutka 81. gardijske bojne “Kumovi” set od šest markica sa stalkom darovan je svim pripadnicima bojne i gostima.

(www.icv.hr, posta.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content