„OD IZVORA DO MORA“ U ekološkoj akciji u Virovitici oko 50 građana očistilo tri lokacije na periferiji grada

Već tradicionalno, povodom Dana planeta zemlje, Grad Virovitica organizirao je ekološku akciju “zelena čistka”. Čista je, drugu godinu zaredom, organizirana u sklopu projekta Coca-Cole, Konzuma, Jutarnjeg lista i Udruge gradova „Od izvora do mora“ u kojem sudjeluje 30 hrvatskih gradova, a Virovitica se natječe u kategoriji srednjih gradova. Pobjednici će dobiti po 15 tisuća eura koje moraju iskoristiti za sadnju barem 30 stabala.

Grad je ove godine čistku organizirao na tri lokacije na periferiji grada, koje je od odbačenog otpada očistilo 50-ak sudionika. Akciji su se, uz djelatnike Gradske uprave, pridružili i djelatnici Razvojne agencije VTA i Flore VTC, Policijske uprave virovitičko- podravske PP Virovitica, članovi HPD-a Papuk, Savjeta mladih Virovitičko-podravske županije te ostali građani.

Svima koji su se odazvali akciji zahvalio je virovitički gradonačelnik Ivica Kirin koji je također sudjelovao u čistki.

– Hvala svima koji su nam se danas pridružili. I dalje mi nije jasno kako je nekome jednostavnije ovako u prirodu odbaciti otpad kada imamo tvrtku Flora VTC koja odvozi glomazni otpad, a i sami ga uvijek možemo odvesti na odlagalište i reciklažno dvorište. Ipak, kod naših građana raste svijest u pogledu odlaganja otpada i to je više nego vidljivo. Na području grada Virovitice i prigradskih naselja danas nemamo mnogo divljih odlagališta, tek na nekoliko manjih lokacija, dok ih je prije 20-ak godina, kada sam postao gradonačelnik bilo čak 250, ako ne i više. Što se tiče ovih nekoliko lokacija gdje neodgovorni pojedinci odbacuju otpad, to ćemo nastojati riješiti postavljanjem kamera. Poruka koju danas želimo poslati je da odgovornim ponašanjem čuvamo okoliš i da je važno djecu od malena učiti pravilnom gospodarenju otpadom – istaknuo je gradonačelnik I. Kirin.

Odazivom građana, ali i svijesti o održavanju grada čistim i urednim, zadovoljna je i zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac, koja je predvodila akciju čišćenja.

– Kao i prošle godine, ovu ekološku akciju organizirali smo u sklopu projekta „Od izvora do mora“. Čistili smo tri lokacije: Mlinsku ulicu kod Šarenih mostova u Svetom Đurađu, dio planinarske staze u Podgorju, gdje smo nedavno uočili dosta odbačenog otpada, a uskoro će se na tom dijelu trčati poznata utrka „Litice oko Virovitice“ te lokaciju u Rezovačkim Krčevinama gdje je bilo dosta odbačenog građevinskog materijala. Ono što je dobro, mi u gradu zaista nemamo velike količine otpada odbačenog u prirodu. Ima tih nekoliko manjih lokacija koje opetovano čistimo. Važno je napomenuti da je, uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, nedavno sanirano divlje odlagalište u Golom Brdu koje smo također redovito čistili. Na kraju današnje akcije, djelatnici Flore VTC sve će smeće zbrinuti na odlagalištu te će se dio razvrstati – rekla je Vlasta Honjek – Golinac.

Grad Virovitica svoje je obavio, a pobjednici u sklopu ovog ekološkog projekta, najbolji mali, srednji i veliki grad, znat će se do 1. srpnja.

(virovitica.hr; fotografije: M. Bašić, M. Ripli i N. Čačić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content