Općina Suhopolje domaćin 18. natjecanja orača VPŽ: Siniša Hrgović i Goran Doležal o detaljima ove popularne poljoprivredne manifestacije

U subotu, 11. svibnja u općini Suhopolje, točnije u Orešcu, održat će se 18. natjecanje orača Virovitičko-podravske županije. Tim povodom u studiju ICV radija ugostili smo potpredsjednika Udruge orača VPŽ i jednog od organizatora natjecanja Sinišu Hrgovića, te domaćina, načelnika općine Suhopolje Gorana Doležala koji je iskazao veliku čast što je Suhopolje po peti puta domaćin županijskog natjecanja u oranju.

-Vjerujem da smo općina koja prednjači po broju organizacije natjecanja, a dokaz tome je upravo to što smo peti puta domaćin županijskom natjecanju, a čak dva puta je u Suhopolju održano i državno natjecanje orača – rekao je Goran Doležal.

Osim što okuplja natjecatelje, ova manifestacije okuplja i veliki broj zainteresiranih, pa se tako očekuje da će biti i ove subote.

-Ovo je tipična ruralna manifestacija, ne samo u našoj županiji, nego i u svim drugim županijama, a s obzirom na to da se na županijskim natjecanjima odlučuje tko će ići na državno, a potom možda i na svjetsko oračko natjecanje, zasigurno je itekako zanimljiva i natjecateljima i posjetiteljima. Između posjetitelja veliki je broj poljoprivrednika koji ovdje mogu steći i određena dodatna znanja o oranju jer cilj ovakvih natjecanja je upravo predstaviti kvalitetno oranje koje u velikoj mjeri može doprinijeti ukupnoj uspješnosti poljoprivredne proizvodnje. Osim toga, tu je naravno i onaj neizostavni natjecateljski duh, a siguran sam da će u Suhopolju biti vrlo zanimljivo – rekao je Siniša Hrgović koji je također i trener županijske i državne oračke reprezentacije.

IMG 0740 1

Titulu najboljih županijskih orača koji imaju iskustva i na državnim, pa i svjetskim natjecanjima, u subotu će braniti otac i sin, Željko i Goran Šebalj.

-Radi se o iskusnim oračima koji su zaorali puno hektara, što u poslu, što na natjecanjima, no mora se reći da im “za vrat pušu” i drugi, posebice mlađi natjecatelji koji se žele dokazati, a samim time ovaj poljoprivredni sport, koji je izrazito popularan u mnogim državama EU, dobiva svoj smisao jer mlađi zamjenjuju starije i dokazuju tako da oranje ne pada u zaborav, čak što više, da se teži što kvalitetnijem i učinkovitijem oranju – zaključio je Siniša Hrgović.

Također, u natjecanju orača postoje uvjeti koji se moraju ispuniti te se kao takvi i boduju prema pravilniku Svjetske oračke organizacije.

-Što se tiče same filozofije oranja ona je ista kao i u praksi, no na natjecanjima su se isprofilirali određeni uvjeti koji se moraju ispuniti i koji se kao takvi i boduju prema pravilniku Svjetske oračke organizacije. Postoje tri osnovna elementa: otvaranje, naor i razor, a unutar toga su razne ocjene u pravcu. Sve to nadgleda sudačka komisija koja dodjeljuje bodove koji su pozitivni i negativni. No, svi orači instrukcije o tome dobivaju na redovnim treninzima, tako da u velikoj mjeri i sami mogu ocijeniti kako su odradili posao na natjecanju – rekao je o pravilima natjecanja Siniša Hrgović.

Da bi se takvo natjecanje održalo, osim Virovitičko-podravske županije i Općine Suhopolje, potrebni su i drugi partneri, a kao jedan od glavnih partnera natjecanja je i tvrtka Agroland iz Suhopolja.

-Oni već dugi niz godina prate naše orače, ali ima i dosta drugih poljoprivrednih tvrtki i OPG-ova koji sudjeluju u tome. Napominjem da smo mi izrazito poljoprivredna općina s dvije velike i puno srednjih tvrtki kao i s oko 400 OPG-ova. Samim time imamo i puno poljoprivrednih površina, a subotnje natjecanje održat će se na poljoprivrednoj parceli u Orešcu nedaleko tamošnjeg nogometnog igrališta. Što reći, bit će uzbudljivo, a svi koji dođu će nam biti dragi gosti – zaključio je Goran Doležal.

(www.icv.hr, bs, tm, foto: M. Šolc)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content